Trenér Kopecký: Na Kubíka se ptali z devatenáctky

Po vítězném zápase s Prostějovem přišel do tiskového střediska trenér Jiří Kopecký. Nejstarší z trojice koučů Rytířů se v této sezoně doma před médii objevil poprvé. 

Jaký byl hlavní herní rozdíl mezi porážkou v Přerově a výhrou nad Prostějovem?
Porážku s Přerovem nemůžeme svádět na to, že jsme tam cestovali vinou uzavírek silnic šest hodin. První třetinu to mohli hráči mít v hlavě, ale ani ty další jsme nehráli dobře. Ke cti domácích musím přiznat, že podali životní výkon a nás celý zápas prakticky k ničemu nepustili. Navíc měli skvělou podporu euforického hlediště. Byl to jejich zápas. Spadli jsme zpátky na zem. Z toho jsme si vzali ponaučení, že musíme s Prostějovem hrát zpočátku trpělivě, abychom neinkasovali, což se povedlo. Čekat na příležitost se nám vyplatilo. 

S Prostějovem jste se vrátili k výborně zahrávaným oslabením. I díky tomu jste inkasovali pouhou branku. Bylo co hráčům vytknout?
Zbytečně jsme v posledních minutách soupeři poskytli šanci snížit a dostat se do zápasu. Ale i to jsme zvládli, takže jako trenéři můžeme být s hrou v početním oslabení opět spokojení. V tom jsme mezi nejlepšími v lize a připadá mi, že kluci, co na oslabení chodí, svoji práci zápas od zápasu zdokonalují. 

Opět se skloňovalo jméno Kubík. Kubík střelec, Kubík na oslabení, Kubík na přesilovky. Zažil jste za posledních deset let v Kladně výraznější hráčskou kometu ve věku sedmnácti let?
Na oslabení chodí, jen když je někdo z té stabilní čtyřky vyloučený. Přesilovky si zaslouží, protože je to chytrej kluk. A právu tu hráčskou chytrost uplatňuje i při oslabení, byť fyzické parametry na bránění zatím nemá. Ví, kam se postavit. Pokud bych měl jmenovat někoho podobného, kdo se tak rychle v tomto věku chytil v áčku, tak si vzpomínám, že před deseti roky naskočili do extraligy šestnáctiletí Jirka Tlustý s Michaelem Frolíkem. Od té doby nikdo jako Kubík nebyl. Adama jsem zažil hodně v dorostu a viděl jsem, že je to hokejista. Až víc zesílí, ustojí i víc osobních soubojů. I když on tou svojí šikovností je řeší dobře. Teď hraje ještě líp, než jsem si tenkrát myslel, že bude hrát.

Už kolem něj krouží extraliga?
Pojistili jsme si ho samozřejmě smlouvou (usmívá se). Ale vážný zájem z extraligy jsme ještě nezaznamenali. Doufám, že ještě nějaký čas kolem něj extraliga kroužit nebude. Ptal se na něj akorát trenér reprezentační devatenáctky, ale nic víc. 

Proti Prostějovu naskočil do hry další mladík Havlůj. Byl jste spokojený s jeho výkonem?
Hrál místo Matěje Pekra, který má něco s úponem v horní části těla. Petr dostal příležitost a nezklamal. V sestavě se neobjevoval dosud tolik, protože jsme neměli důvod do ní sahat.

V sobotu jedete do Českých Budějovic, kde Kladno v poslední době často inkasuje až příliš branek. Co proti tomu budete dělat?
Devět gólů tam teď nedostaneme, to vím určitě. Čtyři branky od Přerova je v současné době u nás výjimka. Moc gólů nedostáváme a na to budeme sázet i v Budějovicích. Pro trenéra je vždycky lepší vyhrát dva nula, než sedm pět. Přestřelku nečekejte.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí