Kladnu chybí Borek Fokt, říká Milan Fortuník

Trenér Milan Fortuník (51) úspěšně oživuje nedávnou slávu kladenského volejbalu. Jeho svěřenci jsou jen o skóre druzí v extraligové tabulce a v sobotu (18.00 h.) se střetnou s lídrem soutěže Karlovarskem. 

Jak se cítí kouč týmu, který válcuje extraligu?
Cítím se fajn, protože jsme udělali první krok k našemu cíli v základní části, a tím je dostat se pohodově do play off. V minulé sezoně jsme prožívali nervák, když jsme si účast v play off vybojovali až v posledním kole. 

Dá se tehdejší pocit z vybojovaného postupu do play off změřit s tím, co prožíváte vnitřně v současné době?
Ten pocit spokojenosti je podobný (usmívá se). Tehdy jsme stoupali výkonnostně po Vánocích, teď je to o něco dřív. Co máme jiné, to je výraznější tvář mužstva a jeho kvalitnější složení jak herně, tak lidsky. Tenhle tým i rychleji vstřebává trenérské pokyny. 

Povedlo se vám kádr vhodně doplnit ze zahraničí o dalšího nahrávače, libera a smečaře. Jste s nimi spokojený?
Hietanen je silná osobnost, což jsme o něm tušili, a teď nám to potvrzuje, nahrávač Dillien je pro nás navíc cenný svým skvělým servisem, kterým už otočil vývoj setů a libero Sparidans zapadl mezi nás, jako by tu byl odjakživa. 

Můžete v současnosti mužstvo doplnit, aby se jeho síla ještě zvedla?
Můžeme. A nemusíme přitom sahat mimo Kladno. Pořád věřím tomu, že se mně a mým kolegům podaří přemluvit Borka Fokta (na snímku vlevo, poz. red.), aby si ukončení kariéry rozmyslel a začal zase hrát. Aspoň tuhle sezonu. Podle mého názoru si taková volejbalová veličina zaslouží ještě lepší loučení s kariérou než je pouhé čtvrtfinále play off. Současný kádr má na to, aby ve vyřazovací části postoupil dál. V minulé sezoně jsme všechny v extralize překvapili tím, jak jsme v sedmi zápasech vzdorovali Karlovarsku. Letos máme, jak jsem říkal, kvalitnější kádr, ale zároveň si dovolujeme luxus, když necháváme osobnost plnou síly stát na tribuně. Byli bychom moc rádi, kdyby se k týmu připojil. Hráči se sami vyjádřili, že by ho vedle sebe na hřišti rádi měli. Například Hietanen, který ho neznal, řekl po prvním tréninku s Borkem, že tenhle člověk musí být v týmu a tlačí na nás, abychom pro to udělali maximum a Borka přesvědčili. Borkovi nabízím, aby si ještě tuhle sezonu užil. 

Bylo by překvapivé, kdyby nastoupil už v sobotu proti Karlovarsku. Co i bez Fotka divákům na domácí palubovce nabídnete?
Věřím, že parádní volejbal, který si s námi opět užijí. 

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí