Smečař Hietanen: Porážka nás nerozloží

Z letních posil kladenského volejbalu byl největší hvězdou. Ve své kariéře hrál za reprezentaci i evropský pohár mistrů. Zkušený Fin Maty Hietanen (33) už na začátku sezony potvrdil, že je stavebním kamenem Fortuníkova týmu.

Když porovnáte první tréninky a přípravné zápasy s Kladnem s tím, co mužstvo předvádí v současné době, kdy poráží favority, jak moc jste upravil svůj názor na kladenský tým?
Zpočátku jsem poznal, že Kladno nemá slabý tým, jen se s ním bude muset déle pracovat. Od té doby jsme se zlepšili a kvalita se stupňuje. Ale nepředbíhejme, sezona je skutečně v podstatě před námi. Kladno je schopné dosáhnout velkých výsledků.

Jak vnímáte svoji roli v mužstvu, která začíná být vůdčí?
Projevují se mé zkušenosti podpořené věkem (usmívá se). Snažím se ze své pozice spoluhráče motivovat a poradit, když je to nutné. Ovšem sám moc dobře vím, že se musím zlepšovat.

Je pro vás česká extraliga jednoduchá, nebo naopak těžká?
Úroveň soutěže není nízká.

Byl jste prý nadšený z blokaře Borka Fokta, s kterým jste se poprvé v životě viděl až na tréninku. Co je pravdy na tom, že jste zalitoval, když jste se dozvěděl, že se mu nechce pokračovat v kariéře?
Jeho největším přínosem, kromě herních zkušeností, je atmosféra, jakou dokáže do týmu přinést. Byl bych rád, kdyby začal zase hrát.

Kladno kromě prvního kola všechna další utkání vyhrálo. Kdy prohrajete?
Nemůžeme mít každý den dobrý, určitě porážka přijde. Jen nevím, kdy (směje se). Věřím však, že dokážeme porážet každého soupeře. 

Budete se i po porážce na sebe všichni usmívat jako dosud?
Nemůžeme se na sebe mračit. Jsme tým, který bojuje a porážka nás nemůže rozložit. 

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí