Kanonáda Radka Šikoly. Předvánoční festival zahozených šancí

Zažil s Kladnem slávu kolem prvních postupů do nejvyšší soutěže. Bývalý kapitán z kladenského klubu nezmizel ani po skončení vrcholové kariéry. Radek Šikola (28) kromě hraní za rezervní týmy sleduje každý zápas Kanonýrů a píše pro vás své postřehy.

Po prohře na půdě Tatranu Střešovice čekal kladenské florbalisty domácí zápas s pražskými Bohemians. Jednalo se o přímý souboj o play off. Někdo by řekl utkání za šest bodů. Vinou obrovského množství neproměněných šancí Kanonýři Klokanům podlehli 5:6.

První dvě třetiny se nesly v duchu zmařených gólových šancí na obou stranách. O něco málo lépe si vedli hosté z Bohemky, stav utkání po čtyřiceti minutách byl 0:3. Hra byla poměrně vyrovnaná. Škoda druhého gólu, kdy se nechal vyloučit domácí Klápa za oplácení a hosté přesilovku využili. Klápa samozřejmě udělal obrovskou klukovinu, to bez debat, ale nemohu se ubránit dojmu, že rozhodčí Dolanský v tomto utkání předvedl nejeden ze svých pověstných fatálů a opět výrazně zasáhl do osudu zápasu. V tomto konkrétním případě přehlédl bezprostředně před vyloučením Klápy dva poměrně zásadní přestupky Klokanů. Pokud se rozhodne je pustit, nemůže si dovolit vyloučit ani Klápu. Dolanský bude muset přidat, pokud chce být ve svém oboru podobně úspěšný jako jeho bratr v herecké branži.

Třetí třetina byla poněkud jiná káva, s brankami se roztrhl pytel. Klápa povedeným sólem snížil na 1:3 a dal Kanonýrům naději. Poté ale Bohemka postupně navýšila skóre až na 2:6. Do konce zbývalo něco málo přes pět minut, když trenér Zahalka odvolal brankáře Cmírala a kladenští borci bojovali v šesti. V této disciplíně naprosto dominovali a během minuty a pětatřiceti vteřin třikrát rozložili obranu Klokanů a tři minuty před koncem byl stav 5:6. Navíc se nechal vyloučit kapitán hostí Kindl za nemístné protesty. Ideální podmínky pro vyrovnání však další branku nepřinesly.

Kladenským florbalistům toho nelze příliš vytknout. Samozřejmě zahodili velké množství šancí, mnohé z nich vinou laxního zakončení a nedůrazu v koncovce, ale také měli pořádný kopec smůly. Soukup s Řehořem málem zlomili břevno, byly tam i další nastřelené tyče. Trenéři nasadili od začátku dvě formace, což chápu a vcelku s tím i souhlasím. Cílem určitě bylo koncentrovat nejvyšší možnou kvalitu, a to se povedlo. Kladno hrálo naprosto vyrovnanou partii s pravidelných účastníkem play off. Po zápase na Tatranu jsem kritizoval Ondru Schullera, dnes ovšem patřil k nejlepším obráncům Kanonýrů. V týmu je obrovská individuální kvalita, což se projevilo při závěrečné hře bez brankáře. Přesto si dovedu představit ještě jednu posilu do obranných řad, která by pomohla s rozehrávkou a kombinací na útočné polovině.

Není třeba si lhát do kapsy, play off je v tuto chvíli spíše utopií, zejména když v následujících dvou utkáních čekají na Kladno týmy Chodova a Vítkovic. V obou zápasech mohou kladenští florbalisté jen překvapit. Na půdě Chodova nastoupí Kanonýři 8. ledna a já budu netrpělivě vyhlížet překvapivý výsledek. 

Radek Šikola


Počasí Kladno

Předpověď počasí