Manažer Veselý: Kladenský futsal musí mít za cíl postup

Ve fotbale i futsale patří v kladenských týmech mezi staré mazáky. K tomu od této sezony přibral funkci manažera futsalového Kladna. V druhé lize mu Jiří Veselý (36) pomáhá dát dohromady mužstvo s ambicemi na postup. Pokud chcete vidět kladenské hráče na vlastní oči, přijďte zítra do sportovní haly, kde Kladno hostí pražské Wizards (20.30).

Vyvíjí se sezona podle vašich představ?
Spokojený rozhodně s vývojem sezony nejsem. Spokojený jsem snad jen s tím, kolik jsme uhráli bodů na soupeřových hřištích. Tam hrajeme líp než doma. Z šesti domácích zápasů jsme uhráli sedm bodů a to je strašně málo. Spokojený jsem byl jen s posledním zápasem doma proti Mělníku, který jsme vyhráli.

Jaká je příčina domácí „bídy“?
Příčina je jednoduchá. Pořád jsme považováni za exligové Kladno a soupeři k nám jezdí bránit. Spoléhají na brejky. S tím jsme měli problémy i v první lize, útočit do zavřené obrany a zachytávat brejky. Venku to nemáme tolik zavřené. Výjimkou byl u nás právě Mělník, který je vyloženě futsalový tým a chtěl hrát otevřeně. To jsme se zase zavřeli na své půlce my, oni do nás bušili a my je trestali z brejků. Mně tenhle zápas potvrdil, že patříme do špičky druhé ligy.

Prý se houpala židle s trenérem Jiránkem. Byla na pořadu dne někdy jeho výměna?
V plánu to v současné době není a dosud ani nebylo.

V čem je podle vás, kromě futsalové kvality, vidět největší rozdíl mezi první a druhou ligou?
Druhá liga je přímočařejší a hodně mužstev má v sestavě spíše fotbalisty než futsalisty. Obrovský rozdíl je v atmosféře zápasů, v zázemí, v halách.

Před sezonou jste se bránil vyhlásit v ní za cíl postup. Nezměnil jste názor?
Nezměnil. Obměnili jsme kádr, zapracováváme do něj mladíky. Zatím to na první ligu není. Mančaft na postup musíme vybudovat. Vidím to do tří let. Je obrovsky těžké postavit tým, který se pak v první lize bez problémů udrží. Extrém jsou Litoměřice, které po postupu vyměnily osmdesát procent sestavy, nakoupily Brazilce a hrají v tabulce nahoře. Je to finančně nesmírně náročné.

Před pěti roky se Kladno do první ligy vrátilo a hned hrálo play off…
Získali jsme silného sponzora firmu SAT-AN a v týmu po postupu zůstali velmi kvalitní hráči Müller, Junek, k nim se přidali Jaráb, Výborný, Abrham. Malinko jsme posílili a neměli jsme starosti se udržet. Po odchodu sponzora odešla i kvalita kádru.

Myslíte, že se opět silný sponzor pro futsal v Kladně najde?
Vzhledem k historii futsalu v Kladně si ani jiné cíle než postup dávat nemůžeme. Uvidíme, jak se situace časem vyvine.

Vy jste nejen futsalový manažer a hráč, ale také fotbalista kladenského SK. Jste připravený na zahájení zimní přípravy, která startuje příští týden?
Pořád se fyzicky udržuju. Dvakrát týdně trénuji s futsalisty, hraju zápas, do toho absolvuji nějaké halové turnaje, takže podle svého pocitu na zimní přípravu připravený jsem dobře.

Jan Murárik 


Počasí Kladno

Předpověď počasí