Florbalista Urbář televizním expertem

Roman Urbář, dlouholetý hráč a trenér florbalistů Kladna, se od nového roku podílí na televizních přenosech Nova Sport z nejlepší florbalové ligy planety, švédské SSL. Bývalý kapitán juniorského celku a opora A-týmu z dob prvních tažení do nejvyšší soutěže usedl do křesla experta po boku zkušeného komentátora Tomáše Borovce.

Kudy vedla cesta do křesla experta při televizních přenosech ze švédské SSL?
Díky zakoupení práv na švédskou SSL na poměrně velký počet utkání za sezonu sestavovala TV Nova seznam možných spolukomentátorů, kteří přinesou florbalový pohled na zápasy pro televizní diváky. Jednání se vyvinula tak, že nakonec byla tato role nabídnuta i mně a já se rozhodl si tuto netradiční roli vyzkoušet. Jak říká trenérský kolega Honza Buk, mluvení mi jde nejlépe, tak jsem si říkal, proč nezkusit obohatit více lidí (smích).

Zatím jste absolvoval tři utkání. Plánujete s TV Nova pokračování spolupráce?
To je otázka hlavně na sportovní redakci, zda se jim moje působení zamlouvá. Každopádně domluva je velmi pružná, pokud bude zájem z obou stran a najdeme časovou shodu, což je pro mě klíčové, pak mě zřejmě ještě diváci několikrát do konce sezony uslyší.

Jak náročná je příprava na takové vysílání?
Pro mě spočívá v nastudování novinek o obou týmech, informace o sestavách, jejich posledních utkáních, postavení v tabulce, stylu hry a hvězdách. Určitý přehled o SSL a florbale obecně mám, takže některé týmy znám delší dobu a je jednodušší si jen připravit novinky. U jiných týmů mi zabere více času zjistit důležité věci. Obecně se snažím být připraven tak, abych měl co přinést.

Není jednoduché pružně reagovat na situace, které na hřišti vzniknou. Jste během přenosu nervózní?
Přiznávám, že jsem nervózní byl. Uvědomuji si, že se chci vyhnout věcem, co vadí mně samotnému při sledování sportovních přenosů, mluvit spisovně nebo "netlachat" jen tak o ničem - ne vždy jsem však byl úspěšný (smích). Na druhou stranu je role spolukomentátora jednodušší v tom, že si mohu vybrat jen některé situace a k nim přidat své postřehy. Snažím se spíše sledovat specifické taktické prvky hry a popsat je blíže divákům nebo přidat zajímavé perličky.

Nyní si zvykáte na úplně novou roli. Jak si užíváte čerstvé otcovské povinnosti?
Syn nám od prvních dnů přináší velkou radost. Na novou roli a životní změnu se moc těším. Koučování florbalu jsem si už vyzkoušel, teď je výzva, abych to zvládl ukoučovat i doma.

Radek Šikola


Počasí Kladno

Předpověď počasí