Kanonáda Radka Šikoly. Výkony dobré, výhry přesto nepřišly

Zažil s Kladnem slávu kolem prvních postupů do nejvyšší soutěže. Bývalý kapitán z kladenského klubu nezmizel ani po skončení vrcholové kariéry. Radek Šikola (28) kromě hraní za rezervní týmy sleduje každý zápas Kanonýrů a píše pro vás své postřehy.

Florbalová válka mezi Spartou a Kanonýry se přesunula na kladenskou půdu. Pražané byli tentokrát stoprocentní a v sérii hrané na čtyři vítězné zápasy se ujali vedení 3:1.

V sobotu se Kladnu vůbec nedařilo. Vše bylo špatně. Do utkání sice domácí vlétli jako uragán, ale po pár minutách si ošklivě zranil koleno Ondřej Riebauer. Od té doby byli Kanonýři v křeči. Nemohli se dostat do tempa, pálili jednu šanci za druhou a ani závěrečná hra bez brankáře, ve které se jim vždy tolik daří, neskončila úspěchem. Naopak v ní obdrželi tři branky a přišli o naději na úspěch. Výsledkem bylo vysoké skóre 2:10. Prostě zápas blbec, chtělo by se říci.

Nedělní utkání, to byla trochu jiná káva. Kladnu oproti předchozímu zápasům chyběly opory Riebauer, Nushart a Holčák. Soukup téměř nemohl dýchat vinou zdravotních obtíží a do hry zasahoval jen velmi zřídka. Nepřízeň osudu však kladenské hráče semkla. Kanonýři bojovali, snažili se hodně držet míček a hlavně stříleli branky. Dělali vše, co je potřeba k vítězství. V tomto ohledu skutečně mohou mít čisté svědomí. Bohužel, ne vše měli ve svých rukách.

Nedělní zápas nabízí zajímavou statistiku. Celkem bylo uděleno 32 trestných minut a jedno trestné střílení. Z toho 28 trestných minut a onen nájezd 16 sekund před koncem proti Kladnu. Mám nutkání omluvit se všem rozhodčím, které jsem v předchozích dílech této rubriky kritizoval. Duo Furmánek & Šolc, které je považováno za jednu z nejzkušenějších rozhodcovských dvojic domácí florbalové scény,  předvedlo výživnou podívanou. Jejich počínání nápadně připomíná komediální snímek Borat, kde účinkující, podobně jako hráči v tomto utkání, také nevěděli, že jsou součástí velké show. Rozhodčí nakráčeli do haly s přidrzlými výrazy Arnolda Schwarzeneggera a Sylvestera Stallona z kasovních trháků Komando a Kobra. Po vzoru těchto legend akčního filmu také začali kosit kladenské hráče, kteří samozřejmě neměli nejmenší šanci. Nájezd nařízený čtvrt minuty před koncem za zákrok na hráče Sparty utíkajícího do rohu hřiště bez možnosti ohrozit branku byl svéráznou demonstrací moci páru ve stejnokroji. Sudí si při odchodu ze hřiště po zásluze užili svou chvilku slávy provázenou ohlušujícím pískotem a sarkastickým potleskem. Pokus o jejich přejetí na parkovišti před halou vozem, jehož značku jsem si nestihl poznamenat, už byl přeci jen poněkud přes čáru. 

Radek Šikola


Počasí Kladno

Předpověď počasí