Pavla „Kulíšek“ Kladivová dovezla z Ruska světové stříbro

Kimono, malé chrániče holení, malé rukavice, tatami, to je Hand to hand fighting, neboli rukopaščnoj boj, armádní ruský sport. A v něm teď máme kladenské velmi úspěšné zastoupení! Stříbrnou pozici na mistrovství světa v Moskvě totiž vybojovala Pavla „Kulíšek“ Kladivová. 

 „Tohle není úplně má disciplína, respektive se na ni nespecializuju. Trénuji neustále a snažím se zápasit, kde to jen jde. Hand to hand fighting rozhodně patří mezi nejtvrdší sporty vůbec. Jsou tu malé rukavice, můžete si soupeře přitáhnout za kimono proti ráně. Žádná legrace,“ vysvětluje Pavla.

Kvůli závodům, kterých se zúčastnila poprvé v životě, začala vedle disciplín MMA či K-1 trénovat i judo. Na postoj ji připravovali v kladenské SKS Areně Honza Homolka a Lojza Škeřík. Hodiny juda absolvovala u Marka Motlíčka, zem v kimonu trénovala v pražské Copacabaně u Miloše Bosáka. „Jela jsem to do Moskvy zkusit, protože to u nás moc nikdo dělat nechce. Připravit se na takový závod je totiž dost náročné,“ dodává bývalá reprezentantka ve vzpírání.

V Hand to hand se bojuje full contact pět minut čistého času ve stoje i na zemi a pokud není zcela jasný vítěz, většinou je na rozhodčích, komu zvednou ruku. V Moskvě se potkali soupeři, respektive soupeřky z celého světa. Pavla si v semifinále poradila s borkyní z Uzbekistánu, poté ve finále nestačila na domácí Rusku.

„K tomu, abych vyhrála i finále, mně chybí víc zkušeností v tomhle sportu. Ruska nebyla taková rváčka, jak bych čekala, zato byla velmi technická a chytře mi na tatami utíkala. Měla jsem nachystanou strategii, ale ona mne k ní nepustila. Pro mě tohle byla výzva a jsem ráda, že jsem ji absolvovala,“ říká „Kulíšek“.

Pavlu do konce května čeká mistrovství starého kontinentu v K-1, poté zápasy v MMA.

Jan Murárik

pavlabyla

Pavla byla součástí početného českého týmu

pavlapavla

Pavla a její druhé místo

pavlatakhle

Takhle Pavlu zveřejnili v ruském tisku


Počasí Kladno

Předpověď počasí