Tomáš Voňavka: Kladno hází bude jedním z nejlepších mítinků

Mladý, talentovaný diskař, kladenský odchovanec a závodník, finalista mistrovství Evropy do 23 let z roku 2011, nebo účastník loňského mistrovství Evropy dospělých. To vše popisuje Tomáše Voňavku, který se 15. července představí v rámci mítinku Kladno hází a Kladenské memoriály v sektoru diskařů. Cíl Tomáše je jasný, splnit limit pro mistrovství světa v Londýně a k němu bude potřebovat i podporu diváků.

Sletiště je váš domácí stadion, to by měla být při mítinku Kladno hází velká výhoda. Věříte si na vítězství?
V Kladně se mi hází vždycky dobře a znalost prostředí tomu určitě pomáhá. Aktuálně nevím, co se sejde za konkurenci, ale "kůži“ lacino nedám.

V letošní sezoně se stále perete s dosažením limitu pro mistrovství světa v Londýně. Kladno hází je nejspíš poslední příležitostí limit přehodit. Je pro vás velká motivace se o Londýn poprat právě na Sletišti?
Limit pro mistrovství světa je letos neskutečně vysoko – 65 metrů - a vzhledem k dosavadnímu vývoji sezony by bylo troufalé tvrdit, že tato hranice padne. Nicméně kladenský mítink je poslední šance pro nominaci na univerziádu, takže je rozhodně o co bojovat. Mám poslední rok, kdy mohu jet a výkon přes 61 metrů by mohl stačit.

Letošního nejlepšího výkonu sezony jste dosáhl při mistrovství republiky, kde jste zároveň vybojoval titul vicemistra republiky. Vyhovují vám tedy důležité a vyrovnané závody?
Když nepočítám exhibici v Belgii, tak jsem skutečně nejdál hodil na Mistrovství ČR. Kvůli důležitým závodům atletiku dělám, takže ano, mám adrenalin takových závodů rád. Když se sejde konkurence, podmínky a samozřejmě forma, je to skvělý předpoklad výborných výkonů.

Vrchol kariéry vrhače máte stále ještě před sebou. Jaké ambice si kladete do příštích let? Za tři roky se konají další olympijské hry, mohl by to být ten správný cíl?
Vrhač by měl být na vrcholu okolo 30 let věku, takže doufám, že i v mém případě tomu tak bude, a olympiáda je skutečně velká motivace. Myslím, že jsem ještě nepředvedl své maximum a neprodal to, co mám natrénováno.

Jste jednou z tváří mítinku, chtěl byste něco vzkázat divákům?
Byl bych rád, kdyby diváci přišli a užili si krásné odpoledne s atletikou. Líbí se mi, co se v Kladně tvoří za nápad a myslím, že Kladno hází bude letos vůbec jeden z nejlepších mítinků v Čechách a skvělá příležitost vidět špičkové závodníky v akci.

- red -


Počasí Kladno

Předpověď počasí