120 let SK Kladno. Jirku Müllera vytáhl z dorostu legendární Karel Kolský

V historii SK Kladno patří k osobnostem, které mají na kontě přes pět stovek odkopaných zápasů v klubovém dresu. Jiří Müller patří ke generaci, která zažila druhou ligu i administrativní sestup do třetí nejvyšší soutěže…

Na které období v SK vzpomínáte víc?
Na druhou celostátní ligu, protože jsem na Kladně zažil tu starou gardu Kořínků, Šreierů, Koubů, Hůlů, Škvárů, Poupů. To byli páni fotbalisti. Po jejich odchodu mi to na SK nějak rychle uteklo (usmívá se). Do áčka jsem přešel z ligového dorostu rok před vojnou.

Jak vás staří fotbaloví pardálové v kabině jako mladého přijali?
Moc hezky. Proto na ně rád vzpomínám. Přijali mě mezi sebe pomalu jako hotového hráče. Hned jsem byl zařazený do sestavy vedle Vency Kořínka. Byl jsem pokorný, takže jsem rychle zapadl.

Postupem času jste se mezi staré zkušené hráče posunul vy. Kdo vás z nastupující generace herně nejvíc zaujal?
(směje se) To už je tak dávno, že si dneska ani nevzpomenu, koho jsme tehdy vnímali jako mladého… V kabině se vytvořila skvělá parta kolem Míry Isteníka, Vency Hodka, Míry Bubeníka či Karla Zikmunda. Karel byl skvělý kluk, náš kapitán, ale bohužel, na začátku osmdesátých let po úrazu zemřel. Jeho smrt nás v týmu velmi zasáhla.

Kdo byl podle vás největší osobností kabiny?
Kořínek, Kouba, Šreier, Jarabinský.

Koho vyzdvihnete z trenérů SK?
Nezapomenu na Karla Kolského. Ten mi jako osmnáctiletému dal v áčku šanci v záloze základní sestavy.

Na který zápas v dresu SK nezapomenete?
Nezapomenu? Já si spíš ve svém věku nevzpomenu (směje se). Zažil jsem první ligu se Slovákama a to byl každý zápas na úrovni.

Proč jste nepostoupili do první ligy?
Po generační výměně v týmu jsme na to neměli. Brzy nás postihla reorganizace soutěží, po které jsme spadli do třetí ligy.

Fasovali jste od klubu kvalitní kopačky?
Fasovali jsme Botasky a to byly křápy. Každý jsme se snažili sehnat kvalitu ze Západu. Kdo měl nějaké kontakty, tak přes něj se k nám pořádný kopačky dostávaly. Když jsem měl možnost, hrál jsem v adidaskách.

Kam jste společně chodili na pivo?
S těmi starými jsem jako mladý moc nechodil. Později jsme chodívali hlavně do Myslivny. Vedl to tam starší pár. Měli jsme svůj stůl. Vzpomínám, že s námi chodíval i masér Milan Částka.

Sledujete v současné době výsledky Kladna?
Budu upřímný, nesleduji. Vím z doslechu, že se jim teď daří.

Jan Murárik

gerdista
Před focením jsme zorganizovali setkání legend Müllera a Isteníka. Rozhovor s Mírou Isteníkem vyjde v pondělí 

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí