120 let SK Kladno. Jarda Bendl slavil mistrovský titul

Z poválečných odchovanců kladenského SK slavil jako jediný mistrovský titul v dospělé kategorii. Po něm si stejné oslavy užil až Honza Suchopárek ve Slavii. Jaroslav Bendl totiž z Kladna přestoupil na vojnu do pražské Dukly a v sedmdesátých letech minulého století s ní vyhrál ligu! Ovšem i na krátkou kladenskou anabázi má tento „Doberák“ zajímavé vzpomínky.

Za áčko SK jste před odchodem na vojnu stačil odehrát několik zápasů. Kdo z trenérů si vás vybral?
Do áčka mě už v sedmnácti letech vzal trenér Fábera. Byl jsem rád, protože jsem mohl hrát se svým fotbalovým vzorem Mírou Rysem i s Kadrabou. Měl jsem štěstí, že spousta hráčů, například, Sláma, Kofent, Holoubek, končila. A taky jsem si zvolil pro mě správný sport. V dorostu jsem hrál za Kladno i hokej a s Jardou Vinšem nám dali vybrat, čemu se budeme věnovat víc. On dal přednost hokeji a slavil taky titul (usmívá se).

Který zápas z té doby se vám vybaví?
Hráli jsme o postup do první ligy poslední zápas doma s Bohemkou. Kdybychom vyhráli, postupujeme, ale vyhrála Bohemka a postoupila místo nás… Po letech jsem se dozvěděl, že Bohemka dostala tučnou motivaci, aby nás porazila, že o Kladno v první lize na svazu v Praze moc nestáli.

Kdo v té éře byl pro vás, kromě Ryse a Kadraby, největší fotbalový talent?
Nešvera. Ten kdyby dbal na životosprávu, tak z něj byl druhý Masopust!

Vzali vás jako sedmnáctiletého cucáka starý hráči na pivo?
Pivo jsem nepil, ale brali mě s sebou. Maximálně jsem si objednal jedno malé. Jinak jsem pil limonádu (směje se). Starší hráči se k nám mladým chovali vstřícně. V šatně mi Čužák Rys nabídl, ať mu tykám a za to, že chce mít před každým zápasem srovnaný dres a další věci do komínku (směje se).

Měl jste coby dorostenec za co utrácet? Dostával jste za fotbal peníze?
Za zápasy to měsíčně dělalo od sedmi set do dvanácti set korun. Fotbalem jsem si i díky hraní na Dukle jako voják našetřil na auto i na útratu něco zbylo.

Když jste končil kariéru v Dukle, proč jste se nevrátil do SK?
Fotbal byl a je o penězích. V té době jsem podobně jako mnoho jiných hráčů šel hrát do Xaverova. Na Kladně peníze nebyly.

Chodíte se dívat na zápasy SK?
Naposled jsem byl na SK před lety a druhou půli už jsem nedokoukal… Raději jsem se bavil s kamarády. Kladno prohrálo v divizi s vesnickým klubem, což za našich dob bylo nemyslitelné. Hrají to s dorostenci a ti vám třetí ligu nevykopou. Šikovné dorostence můžete zařadit do mančaftu ke zkušeným fotbalistům, ne naopak. Když SK postoupí, rád jim přijdu fandit.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí