120 let SK Kladno. Ladislav Svoboda se učil kopat ligu od klubových legend

Naposled dokázal kladenský fotbal putovat mezi první a druhou ligou na konci šedesátých let minulého století. Od té doby se po sestupu do nejvyšší soutěže hned nikdy nevrátil. Mezi hráče, kteří slavnější dobu SK pamatují, patří Ladislav Svoboda.

Do prvního týmu plného slavných respektovaných fotbalistů jste se dostal téměř ještě v dorosteneckém věku, což v šedesátých letech něco znamenalo! Jak se to přihodilo?
Tenkrát přišel ze Sparty trénovat SK pan Kolský a ten chtěl, abych s nimi na zkoušku trénoval. Uspěl jsem a po vojně jsem hrál za áčko stabilně. Uměl jsem kopat oběma nohama, takže jsem pak v sestavě vystřídal několik postů. Dokonce v žácích jsem zkoušel chytat, protože mou sestřenici si vzal slavný brankář Pavel Kouba a já chtěl být jako on (směje se).

Byli jste, z vašeho pohledu, za fotbal na Kladně dobře placení?
Dostávali jsme od Poldovky jako zaměstnanci propagačního oddělení běžný plat a klub nám dával peníze za fotbal. Na tu dobu jsme se měli relativně dobře.

Z klubu jste odcházel v první polovině osmdesátých let. Nejvíc zápasů jste odehrál ve druhé lize. Měli jste někdy kádr na první ligu?
Určitě jsme takovou sestavu jeden čas měli, ale ti kluci, co první ligu zažili, se do ní nehrnuli. Důvod byl jasný. Brali bychom přibližně stejné prémie za vyhraný zápas a v první lize bychom jich moc nevyhráli (usmívá se). Tak kvalitní tým jsme neměli. V druhé lize jsme dokázali vítězit mnohem častěji a vydělali jsme víc peněz. Nejlepší mužstva druhé ligy se kvalitou rovnala s první ligou, takže postoupit lehké nebylo. Dlouho jsme hráli v horní polovině tabulky a na naše zápasy chodilo i ve druhé lize dost lidí. Byly to hezké časy.

Když jste se dostal do áčka, hrál jste s veličinami kladenské kopané. Když jste kariéru v SK končil, kdo z nastupující generace vás zaujal?
Bylo jich víc. Hlásek, Fujdiar, Hodek, za mých mladých let byl velký talent třeba Poupa.

Kdo byl pro vás nejlepší trenér?
Nemůžu vyzdvihnout pouze jedno jméno. To by ode mne nebylo fér. Od Fouse po Přenosila jsem respektoval všechny.

Chodíte na současné zápasy SK?
Přiznám se, divize mě neláká. Chodil jsem, když hráli například Procházka s Kalinou, které jsem měl ve sportovní třídě. Jsem rád, že jsem nejen jim vtiskl lásku ke sportu. Současné Kladno ještě v divizi nedokáže v důležitých zápasech přehrávat silné soupeře. Mrzí mě porážka jedna pět v Praze z minulého víkendu. Tohle by se mužstvu, které myslí na postup, stávat nemělo... 

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí