120 let SK Kladno. Bořek Dočkal patří k nejslavnějším hráčům v historii klubu

Byť odchovanec pražské Slavie, své nejslavnější fotbalové roky prožil v konkurenční Spartě. Ovšem svou cestu do velkého světa fotbalu začal Bořek Dočkal částečně i v kladenském dresu SK.

Co se vám okamžitě vybaví, když slyšíte SK Kladno?
Vybavuje se mi hezké fotbalové období. Pamatuji si, že v tu dobu na SK byli velmi příjemní lidé. Po fotbalové stránce bylo tohle období pro moji další kariéru velmi důležité. V těch osmnácti jsem byl na první ligu připravený a věřil jsem, že ji můžu pravidelně hrát. A v Kladně jsem tu šanci dostal.

Jaký osudový okamžik vás jako mladíka nasměroval právě do Kladna?
To léto, než jsem do Kladna přišel, jsem absolvoval letní přípravu se Slavií. Po ní se sužoval kádr a nás mladých tam bylo hodně. Tak se hledaly kluby v první lize, kam by nás poslali, abychom neztratili kontakt s nejvyšší soutěží. Původně jsem měl jít za trenérem Ciprem do Českých Budějovic. Na poslední chvíli se mi ozval trenér Šilhavý z Kladna. Jeho nabídku jsem uvítal, protože jsem studoval a z Prahy je do Kladna kousek.

Ujal se vás někdo v týmu jako nováčka?
Všichni starší kluci byli moc fajn. Překvapilo mě, kolik mladých kluků se v Kladně sešlo. Ze střední generace tam nebyl skoro nikdo, jenom skupinka starších hráčů. Když jsme ukázali, že fotbal umíme, prakticky okamžitě jsme mezi ně zapadli a oni nás respektovali. Parta tam fungovala dobře. Kapitána dělal Lukáš Killar, který k nám měl věkově blízko a byla to hlavní spojka mezi mladými a starými. V té době se mi herním stylem líbil Tomáš Cigánek. V důležitých zápasech uměl za to vzít a rozhodovat je třeba ze standardních situací. Jeho si dodnes z kádru SK vybavím ze všech nejvíc. A také Romana Pavlíka v bráně. Ten prožíval v Kladně velmi dobré období.

Chodíval jste s partou po kladenských hospodách nebo jste po tréninku a zápase jako student mizel do Prahy?
(směje se) Vybavuji si, že jsme v Kladně na pivo společně chodili, ale kam, to už nevím. Ale vzpomínám si, že před zápasy jsem přespával v takovém vysokém hotelu.

Který zápas v kladenském dresu vám dodnes utkvěl v paměti?
Na začátku sezony jsme doma porazili České Budějovice docela vysokým rozdílem a myslím, že poté odvolali trenéra Cipra. Pamatuji si i na zápas na Spartě. Před velkou návštěvou jsme tam do poločasu vedli, měli další dvě gólovky, předváděli jsme opravdu výborný fotbal, ale hned na začátku druhé půle nám dali dva rychlé góly a bylo po zápase… Tehdy jsem si ani nepředstavil, že jednou budu za Spartu hrát (usmívá se). Z Kladna jsem ještě šel na hostování do Liberce. Sparta přišla na řadu později.

Proti Slavii jste nastoupil?
Kluby měly dohodu, že tenhle zápas hrát nebudu.

Sledujete současné výsledky SK?
Přiznávám, že nesleduji. Jsem z Kladna už delší dobu a poté, co spadlo do divize, i zmizelo z očí. Občas, když mluvím se Standou Hejkalem, tak mi o dění v klubu řekne. Vím, že to není nic moc… Ale na Kladno vzpomínám jen v tom nejlepším.

Jan Murárik
Foto: AC Sparta Praha

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí