120 let SK Kladno. Milan Záleský si zahrál s posledními legendami klubu

Fotbalový SK Kladno od letošního února slaví úctyhodné výročí své bohaté existence. Profesionální soutěž v jeho dresu zažil také Milan Záleský. A zároveň s tím zažil na Kladně dobu, kdy mohl hrát s posledními legendami klubu.

Když vás někdo vyzve, abyste na kladenskou kariéru zavzpomínal, co se vám okamžitě vybavuje?
Mohl jsem hrát za slavný klub s hráči, kteří za Kladno kopali druhou ligu nebo později, po sestupech, se opět do druhé ligy, a pak i do první, podívali. SK patří jinam, než je v současné době. Ale to není jenom o mančaftu, ale také o tom, a nerad bych se někoho dotkl, jak se v klubu v nedávné historii pracovalo…

Vy jste divizi s SK také prožil...
Jenomže v té době, na konci devadesátých let, v týmu už byli kluci, kteří měli na profesionální fotbal, což celkem brzy dokázali. Například Tomáš Marek, Honza Procházka, Tomáš Vlasatý, Vašek Kalina. Z těch starších s námi hráli Standa Hejkal, Petr Svoboda, Petr Brabec, Zdeněk Hlásek. Mančaft byl složený skvěle, a my v divizi neměli problém se žádným soupeřem. To byla, co se složení mužstva týče, asi nejlepší doba, kterou jsem v klubu zažil.

Proč nešlo z třetí ligy hned postoupit výš?
O některé hráče byl takový zájem, že mu finančně nemohlo Kladno konkurovat. Na postup jsme potřebovali ještě posílit, ale na to nebyly peníze. Klub touhle cestou dlouho ani jít nechtěl. Sázel na vlastní odchovance. Mladí kluci, kteří odešli, chtěli zkusit hrát druhou i první ligu co nejdřív.

Do druhé ligy jste z dorostu nahlédl jako sedmnáctiletý. Který trenér vás do áčka vytáhl?
Trenér Dejmal. Byla to sezona, kdy jsme z druhé ligy spadli. S dorostem jsme hráli ligu a trenér chtěl mladé hráče zapracovat do prvního týmu. Když jsem poprvé usedl v kabině áčka, tak tam se mnou byla velká fotbalová jména. Chvíli jsem jim vykal, ale když viděli, že nejsem kopyto, vykání skončilo (směje se). Druhá liga byla pro nás, kladenské odchovance metou, které jsme toužili dosáhnout.

Kdo se vás v áčku ujal?
Hodně mi pomohli Honzové Musil a Pejša. Tomu jsem hrál předstopera.

Kdo velel kabině?
Gólman Honza Musil, Zdeněk Hlásek, dobré hlášky měl Marek Liška. Ti nám mladým ukázali správnou fotbalovou cestu.

Kdo byl podle vás nejlepší ze spoluhráčů a trenérů, s kterými jste se na SK potkal?
Jednoznačně Honza Suchopárek, a hned za ním dodám Pavla Drska. Z trenérů mi nejvíc dal pan Drsek starší, a nesmím zapomenout na pana Příhodu.

Dostal jste jako hráč druhé ligy v dorosteneckém věku profesionální smlouvu?
Nedostal, první smlouvu v áčku jsem podepsal až ve třetí lize. Na přilepšenou mi to jako studentovi stačilo, ale živit rodinu bych z toho nemohl.

Brali vás starší hráči s sebou na tahy za zábavou?
Brali a hodně se chodilo do Relaxu, do České Lípy, pořád bylo kam chodit a místo se pro nás vždycky našlo (usmívá se).

Chodíte se dívat na současné zápasy áčka?
Když mi to časově vyjde, tak se na kluky rád zajdu podívat. Výsledky sleduji a navíc je mám z první ruky, protože v Lidicích hraju s trenérem Honzou Procházkou. Mužstvo je dobře poskládané. Jsou v něm hráči, ve kterých kulminují fotbalové zkušenosti. Rád bych je viděl v třetí lize. Držím jim palce.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí