120 let SK Kladno. Jiří Chvojka o blízké budoucnosti klubu a svém hráčském osudu

V dorostu SK se vypracoval až do výběru krajské i české reprezentace. V současné době je Jiří Chvojka jednatelem Sportovních areálů města Kladna a členem výkonného výboru SK. V našem posledním dílu z historie slavného kladenského klubu se zmiňuje nejen o svých osudových okamžicích v pozici hráče, ale taky o možné blízké budoucnosti kolem prvního týmu.

Na co z vašeho mládí v SK vzpomínáte nejraději?
S Kladnem jsme hráli nejvyšší soutěž, proti Spartě, Slavii, viděl jsem díky tomu naše nejlepší stadiony. Fotbal jsem jako kluk miloval natolik, že jsem si dopisoval se slavným Pláničkou, jehož manželka se za svobodna jmenovala Chvojková, takže si ke mně vytvořil osobitý vztah (usmívá se).

Které zápasy v dresu SK pro vás osobně byly významné?
Rád vzpomínám na zápasy za okresní i krajské výběry. Na konci sedmdesátých let jsme například hráli předzápas derby Sparty se Slavií. Před vyprodanou Letnou jsem hrál proti rodícím se hvězdám Sparty Bílkovi, Kabylovi a dalším. To byl neskutečný zážitek! Pak si pamatuji na zápas, který mi asi ukončil kariéru v SK. Hráli jsme na Slavii a já z jedné ze šancí jen těsně minul hlavou bránu. Míč líznul tyčku. Trenéři Škvára s Havlíkem mi to v kabině vyčetli, já se proti nim ohradil a po vojně jsem z SK odešel do nižších soutěží. Dnes si to tak trochu vyčítám. V té době jsem v českém výběru hrával například pod trenérem Žaloudkem, který později vedl takové borce, jako byl Pavel Nedvěd. Byl jsem holt namyšlený puberťák. Později jsem si uvědomil, že přede mnou z odchovanců SK v reprezentaci hrál akorát Míra Bubeník a po mě až Honza Suchopárek.

Do které mládežnické generace na SK patříte?
Hrával jsem s Topkou, Čurillou, Zetkem, Hláskem… Všichni v dresu SK dělali vynikající výsledky. Byli to fantastičtí kluci.

Proč jste se i přesto nedostal do áčka SK?
Dalším důvodem byla vojenská služba. Byl jsem jedním z mála, kdo z ligového dorostu na vojně s fotbalem nepokračoval… Po návratu jsem nedosahoval potřebných fotbalových kvalit. Vrátil jsem se proto na Slovan. Pak už nebyla šance se výkonnostně do SK vrátit.

SAMK fotbalový areál, ve kterém je SK v nájmu, spravují. Co se v nejbližší době bude dít se stadionem?
Rozpočet města je pro letošní rok výrazně ponížený, takže počítáme s běžnou údržbou fotbalového areálu. Město tam v uplynulých dvou letech investovalo třeba do nového umělého hřiště, na hlavním hřišti je závlaha, zkvalitnili jsme trávník, instalovali nové branky, osvětlení na umělce, jsou nové hodiny, hráči mají kvalitnější zázemí.

Město dává klubu nemalé finanční prostředky. Stačí podle vás na to, aby SK vážně pomýšlel na postup do ČFL?
 Národní sportovní agentury, vybírá na příspěvcích… Podle mého názoru má klub finančních prostředků dost. Jde o jejich přerozdělení. Myslím, že první tým nemá dobře odměňované hráče.

Jak vnímáte jako člen klubového výboru výsledky prvního týmu?
Utíká nám druhé místo v divizi, ze kterého by mohla být teoretická šance na postup do třetí ligy. Mám pocit, jako bychom se už roky nehnuli z místa. Otázka je, jestli skladba současného týmu odpovídá tomu, aby se vyšší soutěž vykopala… pro příští sezonu bychom měli udělat v sestavě mužstva razantní změnu směrem k vyšší kvalitě. Drobné změny dosud k ničemu nevedly. Ne konci téhle sezony bych chtěl mít jasno. Měla by do klubu přijít osobnost, která to dokáže vhodně poskládat.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí