Honza Švambera: Ve Švýcarsku není s kým hrát futsal

Na Fujdiarově poháru ve futsalu sklízel uznání za své technické finesy i úsměvy za věčný optimismus a humor. Bývalý třetiligový fotbalista kladenského SK Jan Švambera (25) opět přijel domů na skok ze Švýcarska, kde žije pátým rokem.  

Minulý ročník poháru jsme přetřásali téma vaší velmi viditelné nadváhy. To letos jste jako proutek. Jak jste to dokázal?
Když jsem se viděl na vaší fotce, zhrozil jsem se, co jsem ve tváři za melouna (směje se). Okamžitě jsem na tom začal pracovat. Nejenže jsem se dal do pohybu a cvičení, ale pomohlo mi také, že jsem změnil povolání. Jako pošťák jsem ani přibrat nemohl. I když jsem u pošty pracoval krátce, makat na sobě jsem nepřestal a teď mám o čtrnáct kilogramů méně.

U pošty to nebylo ono?
Na nic jsem si nestěžoval, ale pracoval jsem tam jen na půl úvazku a potřeboval jsem něco dobrého na plný úvazek. Už před létem jsem byl zaměstnaný na montáži postelí. Jsem spokojený. 

V Kladně jste si s chutí zahrál futsal. Chodíte si ve Švýcarsku s partu chlapů zakopat?
Futsal se tam moc nehraje. Není to rozšířený sport jako tady. Bohužel.

Po dvou operacích kolenních vazů jste přestal hrát fotbal a přešel jste v něm na trénování dětí. Změnilo se něco ve vašem sportovním životě?
Stále trénuju malé fotbalisty ve středisku, které je podobné tomu, jaké má kladenský SK. V tomhle směru se chci rozvíjet. To mě baví. Co se týče mé fotbalové kariéry, ta je zřejmě úplně ztracená. Čeká mě totiž třetí operace kolene... 

Podstoupíte ji ve Švýcarsku, nebo zvolíte českou ortopedii?
Půjdu na ni znovu ve Švýcarsku. Mám dobré pojištění a tamní lékaři za má kolena nemohou, práci odvádějí kvalitně (usmívá se). Do Česka se jednou chci vrátit, tak za pět šest let. Věřím, že svou němčinu doma uplatním, že se najdou firmy, které o mne budou mít zájem. Rád bych si v Česku poté taky postavil třeba dům a založil tady rodinu. Přeci jen ne všechno si v němčině v německy mluvících zemích dokážete s partnerkou říct, abyste se správně pochopili... 

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí