Petr Blažej: Okresní fotbal se vyvaroval větších excesů

Sedmou sezonu působí jako asistent rozhodčího v první lize, čtvrtým rokem je zařazen na listinu rozhodčích FIFA, osm let vykonává funkci předsedy Okresního fotbalového svazu (OFS) Kladno a čtyři roky je členem Výkonného výboru Středočeského fotbalového svazu. Petr Blažej (34) pro Vaše Kladno bilancuje nejen podzimní část fotbalu na Kladensku.

Jak hodnotíte podzimní sezonu okresních soutěží?
Sezona proběhla dle mého názoru úspěšně. Vyvarovali jsme se větších excesů a sportovní výkony byly na velmi dobré úrovni. Výkonný výbor okresního svazu a odborné komise pracovaly standardním způsobem. Spolupráce s nimi je bezproblémová, což je do jisté míry dáno tím, že komise jsou vesměs složeny ze zkušených funkcionářů, kteří pracují pro OFS či v jednotlivých klubech řadu let. Rád jim i touto cestou za jejich obětavou a kvalitní práci děkuji. Bez nich by fungování OFS nebylo možné.

Po vašem nástupu do funkce předsedy OFS bylo zavedeno několik revolučních novinek. Třeba stop na jeden zápas po čtyřech žlutých kartách, což se oddílům moc nelíbí, baráže o postup a penaltový rozstřel při nerozhodném výsledku. Změny již fungují několik let. Jsou přínosem?
Fotbal na okrese jsme chtěli zatraktivnit. Některé novinky jsou přijímány zcela pozitivně, jiné jsou občas kritizovány, zejména v momentě, kdy se začnou týkat konkrétního oddílu. Podstatné je, že všechny změny byly s oddíly prodiskutovány a oddíly si je odsouhlasily na valné hromadě, takže nešlo o diktát ze strany OFS, ale o vůli klubů.  Neustále diskutujeme například o systému a počtu účastníků ve III. a IV. třídách, neboť ubývá oddílů. 

Jako ligový sudí jistě sledujete výkony kladenských rozhodčích v kraji a v okrese. Co jejich výkonům říkáte?
Komise rozhodčích poslední léta pracuje velmi kvalitně, ať to bylo pod vedením pana Rubeše, nebo momentálně pod vedením pana Kindla. Problém je, že máme celou řadu mladých rozhodčích, kteří zkušenosti teprve získávají. Je to takový koloběh. Když okres vychová rozhodčího, tak nám ho pak, s nadsázkou řečeno, vezme kraj. Je to pochopitelné, protože pokud má rozhodčí kvalitu, není možné ho držet v rámci okresu.

Na nedávné volební Valné hromadě Okresní unie sportu se proti vám vymezil tajemník unie doktor Huml. Dokonce vás obvinil, že jako „nekladeňák“ nemáte do organizace kladenského sportu zasahovat. Přitom jste registrován jako hráč Slavoje Kladno. Můžete vysvětlit, z čeho jeho averze vůči vám pramení?
Jsem registrován v rámci OFS Kladno jako hráč, rozhodčí i funkcionář. Co se týká averze pana Humla vůči mé osobě, tak se mi to zdá více než úsměvné, když mě, člověka, který za svou práci pro svaz nevzal nikdy ani korunu, kritizuje osoba, která každý měsíc pobírá za svou práci více než třicet tisíc korun, má služební auto a mobil, a chce-li vyhledat jakékoli informace, například zápis z valné hromady, tak neví kde, ani jak…

Jak se vám, jako asistentu rozhodčího na nejvyšší úrovni, dařilo v letošní sezoně?
Dařilo se mi docela dobře. Sezonu hodnotím jako úspěšnou. Samozřejmě chyb se člověk nevyvaruje. Já se letos jedné také nevyhnul v derby Slavia - Sparta. Na mezinárodní úrovni jsem měl tento půlrok štěstí, že jsem mohl rozhodovat utkání ve Francii, Albánii, na Kypru, Estonsku a v Andoře.

Je konec roku. Co popřejete našim čtenářům?
Rád touto cestou přeji v novém roce všem mnoho sportovních i osobních úspěchů.

Franta Červenka

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí