Trenér Klaus: V pézetce máme šikovné hráče

V mládežnických týmech patřil mezi nadějné kladenské hokejisty. Po skončení kariéry se Václav Klaus (32) vrhl na trénování dětí. V současné době vede třetí třídy kladenských PZ.

Družstvo jste převzal v první třídě, teď s nimi hrajete třetí sezonu. Jak velký hráči udělali posun?
Jejich herní vývoj je takový, jaký by měl být, jaký se od nich předpokládá. Od té doby udělali obrovský posun. Dbáme na bruslení i techniku hry. 

Měli jste od té doby velký odpad hráčů?
Téměř ne. Naopak poměrně dost kluků se k nám od té doby přihlásilo. Začínal jsem s patnácti hráči a nyní je nás třiadvacet. Neustále se nabalují další. To je pro kladenský hokej dobrá zpráva. Přes konkurenci ostatních sportů ve městě jsem s počtem dětí, které se na hokej hlásí, spokojený. Věřím, že je to kvůli tomu, jak dobře se s dětmi v kladenském hokeji pracuje. 

Na turnajích se těmto družstvům nepočítají výhry ani prohry z turnajů, nezaznamenávají se střelci branek. Nevadí to klukům?
Pro nás, trenéry, ale i pro tyhle kluky jsou důležitější emoce, které při zápasech zažívají, než aby se měřili, kdo kolik nastřílel branek a kdo ne. Oni vědí, že se v téhle věkové kategorii výsledky nezapisují. To ovšem neznamená, že si nevšimnou, že soupeře přehráli či přestříleli (usmívá se).

Jaké soupeře v sezoně zdoláváte?
Sezona se většinou točí kolem družstev z nejbližších měst. Například z Vlašimi, Černošic, Kralup, hrajeme i s domácím HC. Když nehrajeme turnaj, domlouváme přátelská utkání se silnějšími soupeři, třeba se Spartou a Slavií. S těmi silnými se potkáme na závěr sezony. Je to tak dobře, protože hráči ze slabších klubů se také chtějí potkávat ve skupinách na turnajích s těmi silnějšími, věhlasnějšími kluby.

Máte v družstvu výraznější talenty?
Je u nás spousta kluků, kteří jsou velmi šikovní. Třeba se k nim v dalších letech někdo přidá, nebo někdo ve vývoji ustrne. To se nyní velmi těžko hodnotí. Pro nás hraje rovněž důležitou roli, abychom je všechny připravili do života, abychom z nich rodičům a škole pomohli vychovat dobré lidi. 

Jan Murárik

klausovysledky

O výsledky zatím vůbec nejde

klausradost

Radost z hokeje je nejdůležitější

klaustreneri

Trenéři v Kladně mají k dětem empatický přístup

klausparta

Parta se utužuje i mimo ledy


Počasí Kladno

Předpověď počasí