Michail Potěkhin: Věřím, že se v hokeji prosadím

Býval oporou kladenské hokejové juniorky. Od té doby má za sebou několik angažmá v české třetí lize i v zahraničních klubech. V zahraničí to rodák od ruského Novosibirsku s českým občanstvím Michail Potěkhin bude zkoušet dál, ovšem životní cíl má také coby student.

Jak se vyvíjí vaše hokejová kariéra?
Nic podepsaného nemám a přede mnou je jedna zahraniční zkouška. Klub ani zemi jmenovat dopředu z pověrčivosti nechci, mohlo by se to pokazit (usmívá se). Doufám, že vám to co nejdříve prozradím. V Čechách jsem odmítl nabídku z třetí nejvyšší soutěže. To už bych raději pracoval a přitom studoval vysokou školu. To je užitečnější využití času.

Kdybyste na testech za hranicemi uspěl, zabezpečil byste se hokejem aspoň na tuto sezonu?
V pohodě. Nemám manželku ani děti, nemusím platit nájem za byt, žiju u rodičů, takže ani zatím nemusím vydělávat větší peníze. Tudíž tam, kam mířím, bych sebe hokejem ten rok zabezpečil. 

Je těžké dostat angažmá?
Je to těžké, jakmile nehrajete extraligu, nebo nějakou významnou zahraniční soutěž. Jinak si hokejem vyděláte maximálně tak na momentální žití. 

Proč jste se dosud neprosadil v některé nejvyšší soutěži?
Tu šanci jsem měl v Popradu. Odehrál jsem pět zápasu, ale zranil jsem se a sezonu dohrál za Hodonín ve druhé lize. Věřím, že se někde prosadím. 

Nemáte někoho, kdo by vás někam doporučil?
Nemám ani agenta. Angažmá si sháním sám. Psal jsem do spousty klubů. Tak uvidím, jak to dopadne.

Co byste dělal, kdybyste si hokejem už nemohl vydělávat?
Jak jsem řekl, chci studovat vysokou školu. A zřejmě bych pracoval v naší rodinné firmě, která v Kladně vyrábí pro velké obchodní řetězce pravé ruské pelmeně. 

Jste ruského původu. Neměl byste to se sháněním angažmá jednodušší na východě Evropy?
Hrál jsem ve stejné lize, jako je v současné době David Růžička. On je ve výborném týmu s dobrým zázemím. Na rozdíl od něj jsem se ocitl v ekonomicky horším prostředí a nemělo význam tam zůstávat. Tím, že mám ruské předky, ještě nemám jednodušší cestu do "ruského" hokeje (usmívá se). Chtěl bych hrát blíž Česku. 

Jan Murárik

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí