Nedávno pracoval na letišti. Teď bude Lukáš Jůdl komentovat NHL!

Člen naší redakce Lukáš Jůdl (24) ještě před dvěma lety pracoval na letišti. Pak si řekl, že svůj život změní a začne se věnovat oboru, o kterém snil, ale nikdy si na něj nevěřil. Tím oborem byla sportovní žurnalistika, kterou v červnu dostudoval a teď dostal obrovskou příležitost. Bude se prát o smlouvu v NHL – tedy, co se týče komentování nejslavnější hokejové soutěže světa.

Ještě relativně nedávno jste pracoval na letišti. Teď se věnujete úplně jinému oboru. Jak jste se ke komentování tak náhle dostal?
Je to tak. V březnu to budou už dva roky, co jsem na letišti skončil. Odbavoval jsem cestující. Byla to skvělá zkušenost, naučil jsem se, jak fungují pasy, víza a zlepšil jsem si angličtinu a dostal jsem i základy ruštiny. Ta práce mě bavila, ale popravdě mě tamní podmínky nemotivovaly. Nebyly takové, aby tam člověk dělal celý život, alespoň já takhle nechtěl. Tak jsem se rozhodl, že z toho kolotoče zkusím vystoupit a zkusím se naučit něco jiného. A tak jsem se vrátil k mému dávnému snu a vyšlo to.

Tehdy jste odbavoval i své současné kolegy. Ty si to už asi nepamatují, že?
Přesně tak (směje se). Byl pro mě tehdy obrovský zážitek odbavovat známé osobnosti. Pamatuji si, že jsem odbavoval Innu Puhajkovou, vedle které teď sedím v redakci. Když jsem jí to vyprávěl, tak jsme se tomu společně zasmáli. Když teď občas jedu dělat rozhovor se sportovci, kteří odlétají, rád na letiště vzpomínám a vždy, když tam je čas, jdu si popovídat s bývalými kolegy.

Vraťme se ještě k vašim začátkům. Jak jste s novinařinou začal?
Dva roky po maturitě jsem si řekl, že je poslední šance, kdy jsem ještě ochoten jít studovat vysokou školu. Váhal jsem, jestli pokračovat se studiem letecké dopravy, nebo se osmělit a zkusit žurnalistiku. Rozhodl jsem se naštěstí pro to druhé a školu jsem v červnu dokončil. U toho jsem začal pracovat v různých redakcích, mimo jiné i pro web Vaše Kladno. Jsem všem vděčný za všechny příležitosti, které se mi naskytly, když jsem začínal od nuly. Dělal jsem zhruba dva roky zadarmo, a proto jsem dál musel pracovat na letišti. Ale bylo to nezbytné, potřeboval jsem se to naučit a zkrátka tomu ten čas i peníze obětovat.

A kdy jste začal komentovat?
Letos komentuji domácí zápasy Kladna. Už loni jsem odkomentoval celou sezonu a ročník předtím jsem komentoval úplně poprvé, ale asi jen čtyři zápasy. Vděčím za to Vítu Heralovi, tiskovému mluvčí Rytířů, kterého napadlo, že bychom mohli zápasy vysílat s komentářem. Zeptal se mě, jestli to nechci dělat já a tak jsem to velice rád přijal. Bez něj a bez toho bych se k té NHL nedostal. Bez webu Vaše Kladno a Honzy Murárika bych se zase nedostal k Rytířům a bez Radka Macháčka ze Sport5 bych se nenaučil pracovat s hlasem a s videem. Byl to řetězec, který by takto mohl pokračovat donekonečna.

Teď vás tedy čeká komentování NHL. Můžete prozradit víc?
Budu na stanicích Nova Sport komentovat přímé přenosy z NHL. V říjnu mě čekají čtyři zkušební zápasy, po kterých se Nova rozhodne, jestli je můj výkon dobrý, nebo ne. Pokud to vyjde, měl bych podepsat smlouvu a komentovat pravidelně zhruba šest utkání měsíčně. Pokud to nevyjde, mám záložní plán, ale podrobnosti bych zatím nechtěl rozebírat. Nicméně budu dál pracovat hlavně jako redaktor Nova Sport. Jsem ohromně vděčný vedení redakce, že mi dalo tuto příležitost.

A co kolegové komentátoři? Necítíte, že by vás vnímali jako konkurenci?
Naopak. V redakci Nova Sport budu v říjnu rok. Je tam skvělá parta a spousta srandy. Dost se drží při sobě a všichni se spíš navzájem podporují. Řekl bych, že jsem tam lidem sednul a oni mně. Už asi čtyři komentátoři se mě ptali, s kým z nich bych chtěl komentovat a ať komentuji zrovna s nimi. Opravdu mě podporují a dodávají mi tak zdravé sebevědomí, než aby mě vystresovali nebo šli nějak proti mně. I toho si moc vážím. 

- red -


Počasí Kladno

Předpověď počasí