Trenér Lidický: Musíme se udržet do dvanáctky

V minulé sezoně si juniorští Rytíři vedli v extralize velice dobře. K tomu obsadili v individuálních statistikách přední příčky. Nyní v kanadském bodování čteme zase kladenská jména a celý tým se drží na výborném třetím místě. Trenér Jindřich Lidický  je zatím spokojen.

Když se ohlédnete zpět, jaký byl pro vás hokejový rok 2017?
Troufám si říct, že dobrý. Skončili jsme pátí a pak jsme sehráli několik dobrých zápasů v play off. Několik juniorů z toho mužstva dnes nastupuje v áčku.

Po loňské letní přípravě jste měli o možnostech týmu nějaké představy. Naplnily se do této doby?
Věděli jsme, že zase nemáme špatný tým, ale jsme mile překvapení, že hrajeme tak nahoře. Je to také tím, že kluci makají, jsou v zápasech obětaví, proměňují šance. V důležitých chvílích nás drží oba gólmani. Tým stojí na výkonech starších hráčů, Kesziho, Schidhabela, Patyka, nově příchozího Vildumetze, ostatní je dobře doplňují. 

Co reálně očekáváte od části sezony po novém roce?
Musíme se udržet v první dvanácte, což by neměl být už velký problém. Pak nastane nová fáze sezony, nová soutěž o deseti zápasech. Je to rozšířené play off, kdy se bude hrát o všechno. Po téhle fázi chceme skončit do čtvrtého místa. 

V áčku máte několik hráčů, kdo další by si zasloužil nastoupit v první lize?
To je těžké jednoznačně říct. První liga je jiná než extraliga juniorů. Za své výkony by si ligu mohli zkusit gólman Stahl nebo útočníci Patyk se Schildhablem. Vildumetz už v áčku hrává. Záleží pak na nich, jak tu příležitost uchopí, jestli na sobě budou makat.

V extralize juniorů platí věková výjimka, kdy tři hráči můžou v sezoně hrát i po dosažení dvaceti let. Má podle vás význam prodlužovat životnost hokejistů v juniorských výběrech, když se do svých dvaceti let v dospělém hokeji nechytili?
Jsem rád, že se tahle výjimka vrátila. Význam to pro ty kluky má. V Kladně je podobný příklad Štěpán Bláha. Už to jeden čas vypadalo, že s hokejem na vrcholové úrovni skončí, ale dostal šanci v áčku a své bruslařské schopnosti tam uplatňuje. Myslím, že by se měla šance pro kluky na vrcholový hokej držet co nejdéle  to jde. 

Jan Murárik

lidicschind

Schildhabel patří v juniorech mezi kvalitní střelce

lidictreneri

Trenéři Lidický s Tatíčkem mají z výkonů Rytířů radost

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí