V Oaze je k vidění výkladní skříň kladenského hokeje

Hokejoví Rytíři instalovali v obchodním centru Oaza hmotnou Síň slávy kladenského hokeje. Na třiceti metrech plochy za prosklenou stěnou jsou všichni, kteří z kladenského klubu vytvářeli legendu mezi evropskými kluby.

Od Baníku přes Poldi po Rytíře, od zakladatelů po majitele Jaromíra Jágra. Ten také uvedl Síň slávy v život. Stříhat slavnostní pásku mu přitom pomáhali Libor Procházka a Natálie Paterová. Libor, bývalý reprezentační obránce, olympijský vítěz a mistr světa, převzal od tiskového mluvčího klubu Víta Herala slavnostní dres k uvedení do Síně, Natálie, talentovaná tenistka, stejný dres převzala pro tátu, který už v té době byl s Rytíři v Prostějově. 

"Na tátu jsem pyšná," uvedla stručně, ale zato výstižně dcera jedné z absolutně největších hokejových legend. "Ač jsem hrával hodně tvrdě, tak teď jsem docela naměkko. Dostal jsem se mezi pány hokejisty, na které jsem se jako mladý kluk chodil koukat, nebo mne pomáhali vychovávat," dodal Libor Procházka.

Výkladní skříň zaujala mnohé z přítomných legend kladenské hokejové historie. "Co na to říct. Jak je to udělané, tak to je paráda," pochvaloval si Zdeněk "Gerd" Müller. "Hodně se mi to líbí. Konečně všechny ty úspěchy může vidět kdokoli. Je tady vidět aspoň i naše stará generace. Já už se aktivně v hokeji neangažuji. Ještě před dvěma roky jsem chodil s dětmi na led, ale teď už to nejde. Jezdím s vnukem na jeho zápasy. Musím říct, že by se s dětmi mohlo pracovat lépe a hodně mě štvou na jejich zápasech rozhodčí," posteskl si Josef Vimmer, člen skvělé lajny šedesátých let s Karasem a Lidickým. "Když se na ta data dívám, tak si o to více uvědomuji, že jsem byl součástí nejslavnější éry kladenského hokeje. Psali jsme historii a byla to nádherná doba," doplnil Jan Neliba, člen mistrů ligy, reprezentant a vítěz Poháru mistrů evropských zemí. 

Největší pozornost byla ovšem upřena na Jaromíra Jágra. "Je úžasné, že takovou Síň máme. Každé jméno v ní znamenalo vzor pro nějakého mladého hráče. Když si projdu některá jména, tak mezi nimi mám spoluhráče i spolužáky. Kladenský hokej si Síň slávy zaslouží," zdůraznil majitel kladenského klubu.

Ten nezapomněl ani na Petra "Křépu" Křepelku, svého mladého hráče, který se loni při hokejovém zápase v Německu těžce zranil. Z aukce si zájemci mohli odnést Jágrovu hokejku s autogramem a slavnou Jágrovu hráčskou fotku v dresu Rytířů. Na konci aukce zůstalo pro "Křépu" 68 tisíc korun za hůl a k tomu přibylo 3500 korun za fotografii. 

Jan Murárik

sinjosef

Josef Vimmer s parťákem Lidickým za zády...

sinkladensky

Kladenský hokej se má čím chlubit

sinlibor

Libor Procházka přebírá od Víta Herala dres Síně slávy

sinmilan

Milan "Balík" Nový byl posledním kapitánem kladenských mistrů ligy

sinveroniku

Veroniku Kopřivovou a Jaromíra Jágra bavil Luba Čužák Rys

sinzdenek

Zdeněk Müller u své doby

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí