Jiří Rejman: Před tím, jak se na Kladně dělá volejbal, smekám...

Komentátora České televize můžeme často slyšet a na obrazovkách i vidět v souvislosti s vrcholným volejbalem. V těchto dnech se Jiří Rejman objevil před kladenským sportovním gymnáziem, kam doprovázel svoji dceru, nadějnou volejbalistku k přijímačkám.

Z pohledu volejbalového odborníka máte dokonalý přehled, kde se o mladé nadějné hráčky starají nejlépe, kde je pro ně nejvhodnější prostředí pro hráčský růst. Lze říct, že jste i z tohoto důvodu přivez dceru do Kladna?
V Kladně se díky projektu volejbalového svazu soustředí všechny talenty, nejlepší hráčky jednotlivých ročníků a já ze svého pohledu vím, že jde o správný trend. Podobné to je i jinde ve volejbalovém světě. Bez Národního volejbalového centra bychom se v rámci mladých hráček nehnuli z místa.

Alternativou může být studium na jiném gymnáziu a přitom trénování v jiném špičkovém klubu, zvláště, dojíždíte-li z Mělníka…
To je pravda, ale Národní volejbalové centrum nabízí takové podmínky, které nám vyhovují. Samozřejmě, i jinde to dělají výborně. Rozhodlo nejen personální obsazení centra, ale i naše chuť podpořit něco nového. Věřím, že centrum bude nadále fungovat na vysoké úrovni.

To je sportovní stránka vašeho rozhodnutí. Jak velkou roli hrála kvalita sportovního gymnázia na Kladně?
Ta byla na prvním místě! V naší rodině razíme zásadu, že na prvním místě je škola, pak teprve sport. A kladenské sportovní gymnázium má vysoký procentuální podíl na přechodu na vysoké školy.

Volejbalové Kladno není pouze o svazové koncentraci nadějných hráček, ale také o silném volejbalovém klubu pod vedením Milana Fortuníka. Zajímá mne, jaký má podle vás zvuk mimo hranice města…
Je obdivuhodné, co Milan Fortuník dokázal v Kladně vybudovat. Nejenom že dokázal stmelit několik kladenských klubů v jeden celek, ale kladenský volejbal neustále posouvá kupředu. V poslední době mne překvapil, když k extraligovému týmu nominoval špičkového francouzského trenéra a k němu přivede jak špičkové české, tak i zahraniční hráče. Klobouk dolů vzhledem k tomu, v jakém rozpočtu se přitom Milan pohybuje v porovnání s extraligovými velkokluby. Před tím, jak se na Kladně dělá volejbal, já jenom smekám…

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí