Milan Fortuník: První tým začne jako poslední

Poprvé v roli majitele klubu nevstoupí do sezony zároveň jako trenér. Milan Fotuník si po sedmi sezonách užije hru svých týmů jen v roli šéfa. 

Nedávný průzkum ukázal, že v Česku je na žebříčku oblíbenosti sportujících lidí volejbal na pátém místě a před hokejem. Je to pro vás překvapivé zjištění?
Neznám kritéria takového hodnocení, ale je známo, že volejbal si snad každý v nějaké formě alespoň jednou v životě zkusil. Troufám si říct, že takových lidí je víc než třeba u basketbalu. Samozřejmě vím, že fotbal a hokej jsou stále dva nejpopulárnější sporty z diváckého hlediska.

Volejbal se už pěknou řádku let hraje také na písku. Jde podle vás v porovnání s klasickým šestkovým volejbalem o zcela jiný sport?
Z pohledu zkušeného hráče a trenéra jde rozhodně o jiný sport. Pokud chce někdo trénovat závodní hráče, měl by si beach volejbal nejprve důkladně nastudovat, i když někdy hrál či trénoval na slušné úrovni klasický šestkový volejbal.

Zůstaňme ještě chvíli u plážového volejbalu. Jak je na tom „plážák“ v Kladně?
Na Kladně ho dost lidí hraje, ale na závodní úrovni se nedaří přivést k tomuto odvětví dvojici, která by se ho chtěla naučit hrát na slušné úrovni. Od doby sourozenců Gálových se nedaří dát dohromady tým, který by chtěl cíleně prorazit mezi českou špičku. Ale nelámu nad tím hůl a věřím, že ta doba přijde. V klubu jsme připravení takovým dvojicím připravit zázemí se vším všudy.

A co se v současnosti děje v klubu na šestkové úrovni?
Připravujeme se na začátek přípravy na novou sezonu. Jako první se nám sejdou mládežníci, kteří odjedou na soustředění, pak se sejdou ženy a tým mužů má naplánovaný sraz jako poslední. Extraliga začíná letos později, a tak na náš první tým nespěcháme. Vidět bychom se měli poprvé v polovině srpna. Stále řešíme doplňování mládežnických družstev a ženského týmu.

Jan Murárik 
Foto: Kladno volejbal cz


Počasí Kladno

Předpověď počasí