Milan Fortuník o novém smečaři z Japonska a programu orlů

Od pondělí se začnou scházet Kladenští orli, aby zahájili přípravu novou sezonu. Majitel klubu Milan Fortuník očekává, mimo jiné, například prvního Japonce v dějinách kladenského volejbalu.

V těchto dnech vyšlo najevo, že jste angažoval do extraligového týmu japonského smečaře. Je tak prvním reprezentantem své země v kladenském volejbale. Kde jste jej objevili?
Jde o přátelskou vazbu našeho francouzského trenéra s jeho kolegou, který v Japonsku trénuje. On nám ho doporučil. Japonský klub, z kterého přichází, se na jeho angažmá bude podílet. Mají zájem, aby získával v Evropě zkušenosti. Je zároveň prvním hráčem, kterého jsme neviděli a bereme ho jen na základě doporučení. V Japonsku se obecně rodí výborní polaři a on dle zpráv má i vynikající servis. Měří přes sto devadesát centimetrů, což není moc, ale v rámci našeho týmu ani málo (usmívá se).

Příští týden zahajujete přípravu. Co hráče v prvních dnech čeká?
První dny budeme s novými hráči řešit jejich ubytování, úřednické povinnosti, absolvují různé sportovní i lékařské testy. Na začátku týdne se s většinou hráčů sejdeme všichni, kteří se v sezoně zapojují do chodu klubu, aby se navzájem poznali. Pro tuto příležitost nám dokonce z národního týmu uvolnili Adama Zajíčka. V nové sezoně máme hodně nabitý program. Extraliga začíná později než obvykle a končí dřív, do toho hrajeme evropský pohár. Kvůli nabité termínovce hrajeme často ve čtvrtek a hned v sobotu. Například pojedeme do Ostravy, po ní letíme na pohár do Belgie a hned po návratu hrajeme doma s Českými Budějovicemi... Do toho čekám na los národního poháru. Nebude to snadná sezona.

Budete přísný šéf?
Nevím (usmívá se). Ale jsem trochu naprdnutý, protože už vím, že někteří zahraniční hráči nemohou přiletět teď, jak bychom si představovali.

Je výhoda, že jako renomovaný kouč a zároveň majitel klubu můžete trenéra v případě nespokojenosti s jeho prací okamžitě nahradit?
Doufám, že k tomu nedojde (směje se).

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí