Kondiční trenér orlů o chystané dřině

Na startu nové sezony nemůže chybět. Kondiční trenér Kladenských orlů Matyáš Myškovský nás nechal nahlédnout do jeho plánů s extraligovým týmem v přípravě před ostrou sezonou.

Extraliga začne letos o něco později než obvykle a skončí dříve. Kladno má před sebou nejen českou nejvyšší soutěž, ale také pohárová utkání. Je také příprava hráčů pod vaším vedením netradiční?
Je trochu jiná (usmívá se). Jak ve složení jednotlivých tréninků, tak v jejich návaznosti. Něco jsme vynechali, něco děláme ve vyšší intenzitě.

Co v tréninku zintenzivníte?
Silovou rychlostní přípravu, na kterou máme jenom necelé tři týdny. To je málo, ale potřebujeme stihnout stejný objem práce, jako kdybychom měli času dostatek...

Naběhají hráči více kilometrů?
Volejbalisté nepotřebují mít naběháno. Potřebují v zápase podávat kvalitní výkon, i když na hřišti změní třeba dvě stě krát směr pohybu na deseti metrech. Potřebujeme jejich těla naučit, aby makala a rychle regenerovala.

Kterými neduhy trpí volejbalista nejvíc, na co je nutné zaměřit se v každé přípravě?
Bolavá skokanská kolena, nestabilní ramena, opakované výrony v kotnících, nestabilita v kotnících a bolavá záda. To je věčné téma vrcholových volejbalistů.

Nové složení hráčského týmu orlů je opět mezinárodně velmi pestré. Od Japonska, přes Austrálii až po Brazílii. Musíte brát ohledy na to, jak kdo je ze svých oblastí zvyklý makat?
V zásadě ne. Jenom snad je občas vidět, že hráči z východu jsou více navyklí dřít tak, aby se jim dělalo nevolno. To ale neznamená, že se západní polokoule fláká (směje se).

Jan Murárik
Foto: Kladno volejbal cz

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí