Trenér Fortuník: Řval jsem…

Kladenští volejbalisté sbírají jedno ocenění za druhým. První pocta jejich kádru byla za vyhranou základní část extraligy, další si vybojovali výhrou v Českém poháru a v pátek je Kladenští ocenili jako nejlepší sportovní tým Kladenska uplynulého roku. Ovšem ve čtvrtfinále play off se jejich kouzlo zatím vytrácí. I když nad Odolenou Vodou vyhráli oba domácí zápasy a dnes večer (18.00 h.) půjdou v roli hostů za třetím vítězstvím, jejich trenér Milan Fortuník ani fanoušci s jejich projevem spokojení nejsou.

Jak vypadala první hodina po neslaném nemastném výkonu týmu v druhém zápase?
Svolal jsem si hráče a řval jsem. Všem musí být jasné, že když budeme pokračovat stylem, kterým hrajeme play off, tak nás čekají velké problémy vůbec sérii s Odolenou Vodou vyhrát. Cítím z hráčů, že chtějí vyhrávat, jsou nahecovaní, ale nehrají kolektivně a nedodržují taktiku. Stále jsme v pohodě, co se týče kondice, pořád jsme v pohodě, co se týče herního umění, ovšem nehrajeme spolu. A to je velký problém.

Všichni nedodržují taktiku, nebo jde o jednoho či menšinu hráčů?
To není o jednotlivcích, kteří by se permanentně nedrželi taktiky, to vyplývá z průběhu hry, kdy různí hráči z taktiky vypadnou v různých fázích zápasu, kdy se nám nedaří. Budeme-li opět, stejně jako v sezoně před play off, koncentrovanější, tak se úroveň naší hry automaticky zvedne. 

Když to bude dál drhnout, sáhnete do sestavy?
Moje míra trpělivosti přetekla. Ještě druhý den mě bolela ruka, jak jsem si zamlátil do stolu. Kterýkoli hráč to teď může „odskákat“. 

Někteří oborníci se divili, proč jste v průběhu prohraného setu neposlal na hřiště víc náhradníků…
Protože nechci, aby ta porážka v setu padla na jejich bedra. To si musí vychutnat hráči základní sestavy, kteří se do ní dostali sami. 

Má Kladno štěstí, že narazilo v prvním kole na slabší Odolenu Vodu, než na některý ze silných týmů, kterým se v základní části nedařilo a skončily v tabulce za očekáváním?
To rozhodně. Nechci tím samozřejmě snižovat výkony Odolky. S některým z týmů od pátého místa výš bychom dva nula na zápasy nevedli, ale prohrávali…

Dejme tomu, že Odolena Voda už sérii neotočí a Kladno nevyřadí. Koukáte, na koho narazíte v semifinále?
Nikde není řečeno, že v tom semifinále jsme. A pak je jedno, na koho narazíme. Vyřadí-li Příbram České Budějovice, pak není důvod k jásotu, protože to znamená, že je skvěle připravená, a to už vůbec nemluvme o Liberci, který má široký kádr, obhajuje titul a hrál Ligu mistrů. Koukejme se raději jen na dnešní zápas v Odoleně Vodě.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí