Volejbalistům zazpívá českou hymnu královna jazzu!

V osmdesátých letech patřila k oporám ženské volejbalové reprezentace. S ní také slavila největší úspěch své kariéry, bronzovou medaili na mistrovství Evropy (1987). Poté se dala na kariéru beach volejbalistky, kterou ještě nějaký čas nehodlá ukončit. Přitom už přes čtvrtstoletí patří k významným českým jazzovým zpěvačkám. Její pěvecké umění ocení tento víkend kladenské volejbalové publikum. Eva Emingerová (53) totiž v sobotu i v neděli před zahájením finálových bojů zazpívá českou národní hymnu!

Jak se zrodil nápad, že v Kladně před finále play off zapějete tak významnou píseň?
Jednoduše (směje se). S trenérem Milanem Fortuníkem jsme letití kamarádi a kdysi, když se mu v životě zrovna úplně nedařilo, tak jsem mu řekla, že až bude jako trenér hrát se svým týmem o titul, tak mu zazpívám přede všemi českou hymnu. Musím přiznat, že jsem tehdy moc nevěřila, že to vyjde. O to jsem teď radši, protože Milana mám jako kamaráda moc ráda, je to skvělý člověk i kamarád. Takže jsme se domluvili velmi snadno a velmi rychle. 

Žijete na jihu Čech. Přijedete do Kladna zpívat i na případný pátý či sedmý zápas finále?
Mám kamarády i v klubu druhého finalisty, českobudějovického Jihostroje, takže to mám s tím fanděním trošku složité (usmívá se). Když bude zájem, tak ráda zase zazpívám. Cestování mně nevadí. Jsem zvyklá jeden večer zpívat v pražské Redutě a druhý den hrát závodně v Praze volejbal. Extraligu mužů sleduji více než tu ženskou a podle mého názoru titul vyhraje Kladno. Má skvěle sestavený tým. To se Milanovi i lidem kolem něj opravdu povedlo. 

Máte z hymny trému?
Trému nemám, protože ráda vystupuji před početným publikem a navíc jsem hymnu takhle veřejně v rámci volejbalu už zpívala. V Brně v rámci oslav 90. výročí českého volejbalu se Zdeňkem Mertou. Pak jsem zpívala hymnu ještě více méně soukromě, to zase když můj syn získal na čtyřkajaku titul mistra světa. Připravím se a věřím, že vše bude bez problému. 

Vedle úspěšného syna, mistra světa a olympijského medailisty Josefa Dostála, máte ještě dvě dcery, které se věnují volejbalu. S jakou perspektivou?
Mladší Magdalena je v beachvolejbale nadějná blokařka, ta má kariéru hodně před sebou, teď záleží jen na ní, jak jí to půjde, jak bude dřít. Ta starší, Anna, hraje volejbal se mnou za pražskou ČZU a se svojí spoluhráčkou Michaelou Knoblochovou se letos staly královnami snowvolejbalu. 

Rodíte samé šampiony…
Samé ne, ale co já nafasovala, to jsem se snažila vrchovatě předat (směje se).

Jan Murárik

evavolejbalistka

Eva jako opora volejbalových družstev

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí