Volejbalové Kladno na prahu nové sezony

Pomyslnou vitrínu slávy si po uplynulé sezoně volejbalové Kladno zaplnilo hned několika významnými úspěchy. Stříbrnou medailí za finále play off, zlatem za výhru v Českém poháru, diplomem za výhru v základní části extraligy, cenou pro nejlepší tým kladenského okresu a oceněním Filipa Křesťana nejlepším Sportovcem okresu Kladno. Pět hráčů Kladna se v příštích dnech objeví v reprezentačních dresech svých zemí. To je aktuální současnost. Na nejbližší budoucnost týmu jsme se zeptali trenéra Milana Fortuníka.

Co se děje v kladenském volejbalu?
Snažíme se udržet pokud možno celý tým pohromadě. Přemýšlíme, jak více zpříjemnit fanouškům sledování volejbalu v naší hale. Zvažujeme například na atraktivní zápasy zajistit mobilní tribuny za obě zadní lajny, možná budou vstupenky na očíslovaná místa, nahoře v ochozu zřídíme lepší fan shop. Pracujeme na tom, abychom měli více mladých volejbalistů, což není jednoduché. Dětí ochotných trénovat třikrát týdně, nebo vůbec sportovat, zatím mnoho na Kladensku není. S dětmi nutně potřebujeme rovněž doplnit trenérský kádr. Zkrátka těch věcí, které jsou nutné udělat, je strašně moc. 

Minulý týden skončila finálová série poměrem 4:2 na zápasy pro českobudějovický Jihostroj. Byl skutečně o ty dva zápasy lepší než Kladno? 
České Budějovice byly hodně dobré. Nám by se ve finále muselo sejít několik věcí najednou. Vrchol naší formy byl ve finále Českého poháru. V tom turnaji jsme nikomu nedali šanci. Bohužel, nám se i vlivem zranění některých hráčů nepodařilo formu udržet na té nejvyšší úrovni až do konce play off. Českým Budějovicím se naopak hráči uzdravovali a pomohli Jihostroji se stále zlepšovat. Jihočeši měli ještě v semifinále velké problémy s Příbramí. Ale už ve finále byli právě tím týmem, o kterém se před sezonou říkalo, že by mohl vyhrát titul. Měli čtyři hráče, kteří nás neustále tlačili servisem, měli vynikající blokaře a nade všemi čněl Gevert. 

Bez Geverta byste je porazili?
Kdyby hráli bez něj, tak bychom jim podle mne dali (usmívá se). 

Nebylo lepší, když se hrávalo bez play off, jako za vašich mladých hráčských let? Kladno by bylo mistrem…
Týmy v době bez play off měly v kádru mnohem víc hráčů a každý zápas byl důležitý. V systému play off můžou na titul pomýšlet i týmy, kterým se v dlouhodobé části soutěže nedaří. Příští sezonu se má počet zápasů play off upravit na tři vítězné zápasy. A ty se budou střídat po jednom. Začne se u lépe postaveného v tabulce a další zápas sehrají soupeři u horšího, a tak dále, až třeba do pátého konečného utkání. Možná to bude pro lidi zajímavější. 

Stále platí, že evropský pohár CEV můžete odehrát v kladenské hale, byť Ligu mistrů v ní hrát nelze?
Pro naprostou jistotu, že skutečně CEV v naší hale hrát můžeme, potřebujeme v nejbližších dnech získat od České volejbalové federace stoprocentní potvrzení. Když jsme se tam informovali po vítězství v Českém poháru, tak nám bylo řečeno, že v Kladenské sportovní hale hrát CEV můžeme. Cestovat do jiného města se nám nechce. Navíc by se tím naše účast v poháru prodražila. Musíme s manažerem Jindřichem Neumannem také probrat, jestli se do evropské soutěže vejdeme finančně a zdali na to jsme schopni sestavit silnější kádr, než jaký máme v současné době. Účast v evropské soutěži může zvýšit naši potřebu zhruba o dva miliony korun. Platí se za licence hráče, klubové startovné, zdravotní prohlídky hráčů, drazí jsou rozhodčí, platili bychom si cestování i ubytování, povinná je speciální sada dresů. My ale CEV hrát určitě chceme.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí