Šéf volejbalového svazu: S kvalitou rozhodčích jsme na štíru

Finále volejbalového play off české extraligy si nenechá ujít asi žádný šéf tohoto sportu. Včera mezi hosty v kladenské sportovní hale nechyběl ani Marek Pakosta. Pro Vaše Kladno exkluzivně okomentoval první utkání mezi Kladnem a Karlovými Vary. 

Nejprve zhodnoťte utkání jako bývalý špičkový volejbalista...
Viděl jsem oboustranně mnoho nevynucených chyb. Přičítám to příliš velké motivaci vyhrát. Chybělo mi více klidu při řešení některých situací, z čehož pramenila špatná technika hry. Myslím si, že tohle uškodilo víc Kladnu než Varům. Domácí přišli už v prvním setu o Davida Konečného, přesto měli v pohodě na to, aby zápas vyhráli. Zbytečně jančili, vytvářeli nevynucené chyby, místo aby si hru šikovně rozložili a uvědomili si s klidnou hlavou. že na soupeře mají. 

Jako šéf volejbalového svazu jste po jednom setu odešel dolů k ploše za delegátem utkání a vedl jste s ním dlouhou řeč. Co vás k tomuto kroku přimělo?
Nebyl jsem spokojený s rozhodnutím v koncovce setu za stavu tuším že 24: 21 pro Karlovy Vary. Kladenský Sobotka hrál za hlavu balon zadarmo přes síť a rozhodčí tenhle korektní míč posoudil jako chybný a tím set vlastně necitlivě ukončil. To mě samozřejmě vadí. Vnímám takové situace pořád také jako hráč. Nevidím v tom úmysl poškodit jeden z týmů, jen to je velmi necitlivé. Zbytečně tím rozhodčí snižují úroveň zápasu. 

Má svaz kde brát špičkové rozhodčí?
Množství a kvalitu našich rozhodčích vnímám jako problém. Bohužel, vyřešit ho ze dne na den nelze. Musíme se rychle zamyslet nad koncepčními kroky, které nám kvalitu rozhodčích zvednou. Tak, jak nám roste kvalita extraligy, musí růst i kvalita rozhodčích.

Vraťme se k hráčům obou finalistů. V neděli je na programu druhé utkání, tentokrát v Karlových Varech, v jinak stavěné hale, s jiným publikem a Kladnem v roli hostů. Co podle vás uvidíme za zápas?
A ještě ke všemu mají Vary po středě lepší pozici, pokud David Konečný nenastoupí, Kladno musí opět zaimprovizovat a těch variant tolik zase na výběr nemá. Podle mého názoru si znovu hodně zahraje Bouza, který si v prvním utkání odehrál spolehlivě to své. Z přihrávajících smečařů se musí opět někdo ujmout role univerzála a celý tým co nejméně v útočné fázi chybovat.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí