Vodárny doporučují omezit zalévání pitnou vodou

Přetrvávající sucho, i přes občasné návalové srážky, se projevuje ve Středočeském kraji extrémně vysokou spotřebou pitné vody. Je proto možné, že se v některých lokalitách množství odebrané vody začne v blízké době blížit distribučním limitům vodovodní sítě.

Tato situace by mohla nastat zejména v případech, kdy se najednou začne odebírat velké množství vody. Jako příklad vodárny uvádějí intenzívní zálivky v odpoledních hodinách, kdy se předpokládá návrat většiny odběratelů ze zaměstnání. Problém není způsoben nedostatkem vody ve zdrojích, ale již zmíněnými kapacitními možnostmi místních distribučních sítí.

Dalším problémem je napouštění bazénů pomocí přípojky ve špičce, kdy může dojít v některých lokalitách k poklesu tlaku ve vodovodním řadu, který se pak negativně projeví i u dalších odběratelů.

Vyšší nárazový odběr vody z veřejného vodovodu způsobí zásadní zvýšení rychlosti proudění pitné vody v potrubí. Důsledkem může být překročení limitních hodnot průtoku a s tím spojené problémy, jako je krátkodobé zvýšení koncentrace železa v pitné vodě. I když tento zákal nemá vliv na kvalitu pitné vody, jsou tím ovlivněny její senzorické vlastnosti a zákazníci si pak mohou na tento jev stěžovat

 „Chtěli bychom požádat občany, aby omezili používání pitné vody na zalévání. V případě, že nelze pro zálivky využít jiný zdroj, doporučujeme odběratelům zalévání rozložit do delšího časového úseku během celého dne a naopak omezit v podvečerních a večerních hodinách. Eliminují se tak možné problémy, které vznikají, pokud se nárazově zvýší odběr pitné vody v jednom časovém okamžiku,“ dodává Ing. Václav Kodeš, manažer provozu Vodovod Středočeských vodáren. 

V případě dotazů, týkajících se dodávek vody, je možné kontaktovat Zákaznickou linku Středočeských vodáren na telefonním čísle 840 121 121, 602 128 127.   

-SV-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí