Metoděj Fikes: Maratoncům chceme připravit lepší trať

Maratón klub Kladno má za sebou první rok pod novým šéfem. Metoděj Fikes (52) říká, že se sice v roli předsedy stále ještě rozkoukává, ale plány klubu pro letošní rok to neohrozí.

Klub funguje, takže jste všechny povinnosti předsedy zvládl…
Stále sbírám zkušenosti a pozice předsedy obnáší spoustu věcí, které se ještě musím naučit. Naštěstí na to nejsem v klubu sám. Sezona tím ohrožena určitě není (směje se).

Co je na vedení kladenského klubu maratonců složitého?
Pořádání samotných závodů samozřejmě složité není. Spíše je složité a pracné získávání finančních prostředků z různých zdrojů. Sedět musí i účetnictví, abychom nepochybili.

Přibývá klubu členů, nebo v Kladně pociťujete odliv dálkových běžců?
Těší mě, že i bez náborových akcí přibýváme (usmívá se). Nyní evidujeme zhruba stovku členů. To je ideální počet, kdy se většina vzájemně pozná.

Jaké jsou vaše organizační plány pro letošní rok?
Kladensko – rakovnický pohár letos rozšiřujeme o jednu akci, takže uspořádáme jednatřicet závodů. I tady účast závodníků mírně narůstá. Zvláště pak v počtu žen. Jestliže ještě nedávno byl počet účastnic na našich závodech asi pětiprocentní, pak loni už to bylo přes třicet procent z celkového startovního pole. Hlavním bodem sezony je tradičně Kladenský maraton. A naším cílem je závodníkům připravit lepší trať, než jakou si pamatují z posledních ročníků.

Jan Murárik

metklestum
Zleva předseda Maratón klubu Kladno Metoděj Fikes, expředseda klubu František Tůma a šéf atletického Tepo Kladno Jiří Klesnil před včerejším slavnostním ukončením loňské sezony


Počasí Kladno

Předpověď počasí