Kladenská zdrávka obhájila prvenství v celostátní soutěži

Celostátní soutěž v První pomoci ve Lhotce u Mělníka ovládla kladenská zdrávka. Konkurencí jí bylo 17 družstev. 

Každý tým se skládal z kapitána a dalších třech osob. Náš tým byl složen ze žáků Střední zdravotnické školy a VOŠZ Kladno. Kapitánky Karolíny Polákové, Nikoly Jobákové, Ellen Zárožnové a Michala Kedroně. Soutěž byla rozdělena na noční a denní etapu.
S první modelovou situací jsme se setkali v noční etapě. Viník s nožem bodnul slečnu do dutiny břišní, další pořezal a zbylé dvě byly traumatizované. Zbylé situace se odehrály v denní etapě. Druhá modelová situace simulovala hromadnou dopravní nehodou autobusu. V celé nehodě bylo přibližně 20 lidí s různými zraněními. Museli jsme si poradit se zmenšeným prostorem autobusu, s opilým řidičem a raněné rozdělit podle vážnosti zranění.
Ve třetí modelové situaci jsme se setkali se třemi dívkami, které si šly zastřílet do lesa a jedna z nich omylem postřelila svojí kamarádku do oka. Dívku jsme museli resuscitovat a třeti dívka, která to viděla, začala hyperventilovat z traumatu. Museli jsme si poradit se zajištěním vlastního bezpečí a s oživením postřelené dívky.
Ve čtvrté modelové situaci tři lesníci v lese řezali dříví motorovými pilami. Jednomu ujela a amputovala mu nohu. Druhý se pořezal a třetí byl zmatený. V páté modelové situaci starší paní na procházce zničeho nic upadla a měla spadnutý koutek. Domnívali jsme se, že dostala mrtvici.
Po doběhnutí do cíle jsme ze sebe měli výborný pocit. Byli a pořád jsme na sebe pyšní, hrdí a šťastní za to, co jsme dokázali. Měli jsme pocit, jako bychom se vrátili nazpátek do minulého roku a všechno jako by se opakovalo. Je to opravdu moment, na který nezapomeneme. Musíme hlavně poděkovat Lukášovi Lepičovi, který je vedoucím kroužku První pomoci a dokázal nás dostat až sem.

Karolína Poláková (účastník soutěže)


Počasí Kladno

Předpověď počasí