Televizní expert Folprecht mění působiště. Kvůli spornému gólu to není, říká záložník

Hvězda televizních obrazovek hlásí přestup. Expert a bývalý ligový záložník Zdeněk Folprecht, který v roli odborníka rozebírá zápasy nejvyšší soutěže ve studio O2 TV, to po půl roce balí v divizním SK Kladno. Nově si chce ve dvaatřiceti letech pro radost zahrát za Tuchlovice. „Poslední tři týdny už toho bylo moc, časově jsem nestíhal, tak jsem usoudil, že bude lepší se dohodnout na mém konci,“ přiznává bývalý hráč, který v kariéře prošel Spartou, Žižkovem, Libercem, nebo si vyzkoušel angažmá na Kypru.

Vážně to už nešlo dál pokračovat?
Nešlo. Zapojil jsem se do několika dalších projektů a nestíhal jsem trénovat. Už takhle jsem měl od klubu úlevy, že jsem chodil jen na dva tréninky plus zápas. Kluci trénovali čtyřikrát. Bylo to už na sílu, v lednu se mi narodí třetí dítě, takže jsem cítil, že to chce změnu.

Slyšel jsem, že o vaše služby měla zájem Hřebeč. Bylo ve hře angažmá tam?
Zájem byl. Ale já jsem se s Kladnem dohodl na konci, vysvětlil jsem jim svoje důvody a slíbil jim, že ke konkurenci určitě nepůjdu. V Tuchlovicích budu hrát zápasy, na trénink půjdu vlastně jen když mi to čas dovolí.

V kladenském dresu jste tedy dohrál, podzim asi nevyšel týmu podle představ, co?
Ztráta je velká. Přiznávám, že představy byly jiné. Chtěli jsme být nahoře s Chomutovem a teď je Kladno čtvrté se ztrátou dvanácti bodů na první místo. Nehodnotí se to dobře, určitě jsme měli ztrácet méně bodů.

A co vaše osobní bilance?
Odehrál jsem sedm zápasů v divizi a dva pohárové. Jedno z nich bylo proti Liberci, tedy klubu, ke kterému mám vztah. Bylo to dlouho 0:0, ani jsem si nemyslel, že si takový zápas ještě zahraju. To bylo fajn.

Gól jste dal jen jeden, a to ještě takový všelijaký. Branka proti Štětí neměla platit…
Já jsem se k téhle situaci opakovaně vyjádřil, nevím, co dalšího říct. (na sociální síti X napsal: „Hned mi to rozhodnutí přišlo divný, ale byl jsem kolmo k bráně, takže stoprocentně jistej jsem si nebyl. Ptal jsem se pak kluků ze Štětí a ti mi řekli, že určitě nebyl. Takže jsem jim řekl, že mě to mrzí a že se za tu výhru stydím. V šatně jsem viděl video a styděl se ještě víc.“). Někdo mi vyčítal, že jsem se radoval, ale vy prostě za stavu 1:1 chvíli před koncem pošlete míč na branku a rozhodčí uzná gól. Kdyby v téhle situaci byl kterýkoliv jiný hráč, tak se to neřeší. Taky jsem slyšel, že údajně končím v Kladně kvůli tomu gólu, ale tak to určitě není.

Asi jste pak dostal od fanoušků, co proto. Jak se vůbec hraje v nižších soutěžích, když se vyjadřujete k fotbalovým věcem v médiích v roli experta? Pokud se něco nepovede, tak si asi vyslechnete své, co?
Nechci, aby to znělo nějak povýšeně, ale mně se zápasy, které jsem za Kladno odehrál, docela povedly. Samozřejmě, že člověk vnímá, že je díky tomu, co dělá, více na očích. Ale já jsem nikdy nepatřil k hráčům, co by třeba nějak diskutovali s rozhodčím. Na hřišti si nepotřebuji nic dokazovat. Takže nějaké reakce byly, ale šlo o vtipné věci. Vlastně tam byla jen jedna taková věc!

Povídejte.
Dostal jsem v jednom ze zápasů žlutou kartu. A stejně jako věci řeším ve studiu, tak jsem se chtěl zeptat po utkání rozhodčího, proč mi ji udělil. Vysvětlení jsem se nedočkal, sudí ukončím debatu, ať si postěžuju v televizi… Ale to byla fakt jediná zkušenost podobného druhu.

Zdroj: www.efotbal.cz, René Machálek
Foto: kg

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí