Irena Pokorná: Snahou trenérů bude rozvoj jednotlivých hráček na sportovní, ale i osobnostní úrovni

Šéftrenérka dívčí složky Kladno volejbal cz Irena Pokorná i přes výsledkové výkyvy dívčích týmů rozhodně nevidí nadcházející druhou polovinu soutěží černě. Vánoční přestávku všechna její družstva využila hlavně k individuálnímu rozvoji hráček, který je stavebním kamenem ke zlepšujícím se týmovým výkonům.  S těmi přicházejí i výsledky a ty dodávají děvčatům motivaci k další práci. 

Jak jsou na tom družstva, porovnáme-li jarní a podzimní části soutěží a výkony?
V žákovské složce U14 máme velkou základnu hráček, kde je snahou nás trenérů objevovat nové talenty a rozvíjet hráčky. Mladé hráčky, které se připojily k týmu, nejen získávají cenné zkušenosti, ale také ukazují svůj potenciál a naději pro budoucnost. V kategorii U16 se první tým pohybuje stejně jako loni mezi nejlepšími top 10 týmy, což bylo našim cílem a v současné době se pohybujeme na 8.místě z celkových 38 týmů. I přesto, že ve druhém týmu hraje řada hráček, které se dostaly na palubovku prvně, se tento tým nachází v polovině tabulky, což považuji za velký úspěch. V kategorii U18, budeme muset v druhé části soutěže zabojovat o udržení v druhé lize. Bude to pro nás velká výzva, doufám, že se nám podaří složit tým, který tento boj zvládne a udrží ligu pro nastupující generace. Ve starších kategoriích U20 i U22 se potýkáme s nedostatkem hráček, především díky marodce nebo když hráčky musejí vypomáhat i v dalších soutěžích. Přesto doufám, že v druhé části soutěže zabojujeme a obě ligy udržíme i pro příští sezónu.

Došlo v nové sezóně ke změnám ve vašem trenérském týmu dívčí složce?
V nové sezóně došlo v dívčí složce k menším změnám. V obou žákovských kategoriích U14 a U16 máme 2 týmy, kde u prvních týmů stejně jako loni, zůstávám pro letošní sezónu já, a trenérem druhých týmů těchto kategorií se stal Petr Vilt, který přešel z minivolejbalu. Kategorii U18 pravidelně trénuje pod vedením Václava Červeného (loni asistentem U16) a Tomáše Svobody, (který měl tuto věkovou kategorii na starosti už loni). Novým trenérem pro kategorii U20, U22 se stal pro letošní sezónu Tomáš Sklenička, který přešel z kategorie U18. Tuto kategorii trénuje společně s Petrem Forejtem (již loni tuto kategorii trénoval). 

Zhodnotíme-li pouze výsledky bez ohledu na to, jak vypadá samotná hra, nejsou v první polovině soutěží příliš uspokojivé. Co je příčinou?
Kategorie U18,U20 i U22 se bohužel potýká s nedostatkem hráček jak na trénincích, tak v zápasech. Děvčat v tomto adolescentním věku stále ubývá, základna tudíž není moc veliká. Do těchto soutěží se proto snažíme již zařazovat hráčky žákovského věku, které si s vyšší soutěží umí už dobře poradit, ale obrat ve hře, či ve výsledku ještě od nich nemůžeme očekávat.

Je možné ještě sestupům, které reálně týmům hrozí, předejít a jak? 
Myslím, že je ještě v našich silách sestupům předejít, zda-li budeme dále systematicky a pilně trénovat. Snahou trenérů bude rozvoj jednotlivých hráček, je potřeba zapracovat na sportovní, ale i osobní transformací, abychom posílili sílu týmu, soudržnost a ambice do dalších bojů.

Jaký názor máte na nově vytvořenou kategorii U22, nepřekrývá se se seniorskými soutěžemi? Má své opodstatnění?
Nově vytvořená kategorie U22 v českém volejbale může přinést pozitivní změny. Tato kategorie poskytuje hráčkám ve věkové skupině do 22 let rozvoj svých dovedností a přechod do seniorského volejbalu. Díky této kategorii mají mladší hráčky možnost získat zkušenosti v soutěžích s odpovídajícím věkovým profilem a lépe se připravit na náročnosti seniorské úrovně. Celkově by tato kategorie mohla posílit vývoj hráček i v této kategorii a mohla přispět k konkurenceschopnosti českého volejbalu v budoucnu.

Žákovská složka, když neřeší různé nemoci, funguje a oba týmy se mohou těšit z uspokojivých výsledků. Na co je potřeba tyto naděje připravit, aby udržely výkonnost i do starších kategorií?
Aby dívčí složka mladších i starších žákyň volejbalového týmu Kladna udržela výkonnost i do starších kategorií, je potřeba zaměřit se na celkový rozvoj dovedností hráček. Pravidelný a vyvážený trénink by měl zahrnovat technické dovednosti, kondici a sílu. Naší další snahou je neméně důležitá dobrá komunikace a spolupráce v týmu. Hráčky by pak měly být více připraveny na výzvy ve starších kategoriích.

Co očekáváte od jarní části soutěží? 
Na jaře chceme zúročit naši současnou zimní přípravu, kde se zaměřujeme nejen na zdokonalování jednotlivých technických dovedností, ale i nácvik různých celkových herních situací, a to jak pro útočnou, tak i obrannou fázi. a protože všechny hráčky jsou po vánoční pauze nejen odpočaté, ale i volejbalově natěšené, věřím, že jarní sezóna se nám vydaří. Všichni se na ni již těšíme!

Zdraj a foto: Kladno volejbal cz


Počasí Kladno

Předpověď počasí