Chlapa tahali z ledové tříště

Voda bod pod bodem mrazu, teplota vzduchu těsně nad ním. To byly podmínky, ve kterých hasiči zachraňovali ve starých Kročehlavech tonoucího člověka.

Naposled zasahovala kladenská jednotka v podobném případu loni v lednu, když se ve Hřebči ocitnul v ledové vodě mladík. Od té doby se mezi kry dostali opět až nyní.

Ovšem na rozdíl od loňské akce ta letošní byla jen cvičná. „Kolegové, kteří záchranu nacvičují, jsou oblečeni ve speciálním spodním prádle. To brání prochlazení a kontaktu s vnějším oblekem. Na něm mají vestu s úchyty pro karabiny, rukavice, kuklu a přilbu. Rukavice a kukla na rozdíl od obleku voděvzdorné nejsou,“ říká jeden z velitelů akce Martin Vondra.

Jestliže jste se propadli do ledové vody na Kladensku a máte štěstí, že vám někdo zavolal záchranáře, pak by u vás měli být do čtyř minut s již oblečeným kolegou ve speciálním obleku, který vás vytáhne buď s pomocí plováku, lodě, žebříku či jiného záchranářského prostředku.

A co dělat, když se propadnete ledem do vody? Podle záchranářů se zbytečně nevysilujte. Nekopejte moc nohama a snažte se hrudníkem položit na led nebo větší kru. Pokud se nemáte čeho chytit a nejste daleko od břehu, plavte plynulým tempem k němu co nejblíže.

Jan Murárik

 

 

hasicibezpomoci 

Bez pomoci kolegů na břehu by byla záchrana ještě obtížnější...

hasicifigurant

Figurant čekal na záchranu ve speciálním oblečení


Počasí Kladno

Předpověď počasí