Nejkrásnější zahrádku má kladenská Montessori školka

Společnost MOL Česká republika a Nadace Partnerství vyhlásily druhý ročník grantového programu Zelené oázy. Zároveň organizátoři vybrali nejlepší projekt loňského ročníku, vítězem se stala zahrádka Montessori školky v Kladně.

Grantová komise vybrala 20 projektů z jedenácti krajů, jež byly podpořeny částkou 1,4 milionu korun. Suma posloužila k navrácení zeleně a vodních prvků do měst a obcí. Vybudovány byly například bylinné zahrádky, vodní biotopy či vodárna pro děti. 

Nejúspěšnějším projektem prvního ročníku se stala zahrádka Montessori školky v Kladně. Na vytvoření interaktivního vzdělávacího prostoru kolem této mateřské školky, včetně vysázení keřů, stromů a vybudování zahradní dílny či čerpadla s dešťovou vodou, se podílely děti a jejich rodiče. Školka tak za úspěšný projekt získala od společnosti MOL a Nadace Partnerství dalších 35 tisíc korun na nové vybavení.

„Rádi bychom vytvořili venkovní dílnu – přístřešek a v něm truhlářskou hoblici, aby děti mohly pracovat i venku, nejen ve třídě. Dále káď na vodu, kterou budou děti při pumpování využívat, zahradní stolek na sázení a kompostér,“ představila plány školky Markéta Lážnovská z Montessori školky. 

Ve druhém ročníku programu Zelené oázy rozdá společnost MOL 1,4 milionu korun, které pomohou navrátit zeleň a vodní prvky do urbanizovaného prostoru. O granty ve výši až 140 000 Kč mohou obce, školy, spolky a další organizace zažádat do 30. října. 

- red -

Foto: MOL ČR

skolkatrofej

Předání trofeje Markétě Lážnovské z Montessori školky 


Počasí Kladno

Předpověď počasí