Bojovnice Gabriela nabírá do nového spolku

V říjnu ji za upřímnost vyloučili z řad Bojovníků za svobodu a s ní zrušili i kladenskou organizaci. Gabriela Havlůjová ale své „bojovníky“ neopustila. Už v listopadu spoluzaložila Spolek pro zachování odkazu českého odboje.

Při ustanovující schůzi se sešlo zhruba šedesát lidí. Chtěli všichni vstoupit do nové organizace? 
Stanovy jsou stále v připomínkovém řízení. Na setkání jsme debatovali hlavně o účelu a činnosti spolku. V hlavní náplni spolku jsme se s některými v názorech rozešli. Je dobře, že jsme si hned na začátku mnohé vyjasnili. Největší debata byla k třetímu odboji. Ti nechtěli být součástí hlásání boje proti komunismu. My ale nemůžeme zapomínat na odbojáře z padesátých let. Čtyři lidé poté opustili sál. 

Čekala jste hojnější účast „bojovníků“?
Nečekala, spíše mne příjemně překvapilo, kolik přišlo lidí, kteří ve svazu Bojovníků za posledních deset let, co jsem vykonávala post kladenské předsedkyně, na žádnou schůzi nepřišli. Zhruba čtyřicet dalších lidí z bývalé kladenské organizace Bojovníků obejdeme osobně, protože se nemohli z různých důvodů na schůzi dostavit. Dáme jim možnost vstoupit do jiných organizací Bojovníků, nebo k nám do nového spolku. Co vím, tak většina chce vstoupit k nám. 

Mohou se k vám hlásit třeba i mladí lidé, kteří v žádné podobné organizaci nebyli?
Mohou, jen musí v přihlášce vyplnit motivační dopis, ve kterém by měli uvést důvod svého rozhodnutí. Připravujeme prostor i pro válečné veterány z jiných organizací. Začátkem prosince bychom měli začít fungovat naplno.

Co všechno do té doby váš spolek podnikne?
V nejbližších dnech mne čeká jednání s několika předsedy dalších místních organizací, které se rozhodly opustit svaz a chtějí vstoupit pod náš spolek. 

Jak svoji činnost spolek zvládne po ekonomické stránce?
Dotací nás podpoří město Kladno a máme podporu přislíbenu také od ministerstva obrany, a ta by nám měla pokrýt celorepublikovou aktivitu.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí