StarDance Padevět: V lednu začínám se svojí školou

Udělal svému Kladnu obrovskou reklamu. V taneční show StarDance miliony lidí u televizních obrazovek vidělo, že Kladno stále plodí výborné tanečníky. Však také spojení s Janou Plodkovou plodné bylo. Michal Padevět s ní dotančil až do finále. Sice nevyhráli, ale už účast v závěrečném večeru je v očích učitele ze základní školy a společenských tanců obrovský úspěch.

Jak vstřebáváte třetí místo?
(zamyslí se) Nebudu popírat, že jsme nemysleli na vítězství. Asi každý, kdo se dostane do finále, myslí na výhru. Ale po dvou dnech od finálového večera jsem si uvědomil, že jsem upřímně spokojený. Určitě jsme neudělali s Janou ostudu. Všemi deseti koly jsme prošli s noblesou a loučili jsme se navzdory Janině zlomené ruce se ctí. 

Od poroty jste dostali stejně bodů jako vítězný pár herce Piškuly a víc bodů než druhý v pořadí pár lyžaře Banka. Co bylo tím rozhodujícím na misce vah?
Celá soutěž je o popularitě, jakou si jednotliví účinkující u diváků vybudují. A finále je podle mě hlavně o popularitě. Potvrdilo se mi, že když jsou v takovém finále dva muži a jedna žena, Jana, tak se ukáže, že nejvíc hlasů posílají ženy. Pro ty byl nejsympatičtější mladičký herec. Výsledek mě v dobrém nepřekvapil.

Byli byste s Janou na tom lépe, kdyby nebylo její zlomeniny ruky, kterou si přivodila den předtím na zkoušce?
Třeba bychom dostali více bodů, ale nemyslím si, že by to stačilo na vítězství.

Opravdu chtěla Jana finále kvůli ruce vzdát?
Skutečně. V sobotu ráno řekla, že se sádrou nemá cenu tancovat. Naštěstí ji lidé z televize přemluvili, ať to nevzdává. Byl jsem rád, že to nevzdala, ale rozhodnutí jsem nechal jen na ní. A tancovala výborně.

Dostali jste za třetí místo nějakou odměnu?
Nedostali. Ani druhý pár nedostal za umístění cenu. 

Hodně jste poté pařili?
Pařilo se hodně, ale já jsem byl už v půl čtvrté ráno doma. Spíše než pařba v pravém slova smyslu to bylo jedno velké povídání. 

Ztratil jste něco účastí ve StarDance?
Možná některé "přátele" z tanečního prostředí, kteří chtěli být také ve StarDance, ale nebyli... Jiné ztráty kvůli StarDance nepociťuji. Poznal jsem, kolik lidí vás dokáže plácat po ramenou a za vašimi zády si ve skutečnosti myslí něco jiného. Hodně jsem samozřejmě získal. Fanoušky, reklamu, do jisté míry popularitu. Naučil jsem se užívat si tanec jinak, než jsem do té doby byl schopný tančení vnímat. Předtím jsem na soutěžích tančil jen pro to, abych vyhrával, ve StarDance mě Jana naučila si tanec hlavně užívat a mít z něj ryzí radost. Potlesk diváků byla obrovská odměna, něco neskutečného. To možná zažívají vítězové tanečních soutěží, ale ti v pořadí pod nimi ne. Po StarDance jsem si posunul hranice toho, čeho jsem schopný dosáhnout. 

Svazek ze StarDance, to je něco jako partnerství. Nepociťujete kocovinu z náhlého rozchodu? 
Něco takového cítím. Dneska poprvé po několika měsících nemám co dělat, do čeho píchnout. Chybí mi adrenalin zkoušení, tréninků z blížícího se vystoupení v přímém přenosu. Ano, to mi teď chybí. 

Jak se z toho dostáváte?
Piju kávu v kavárně (směje se) a pracuji na své taneční budoucnosti.

Vy jste se nevrátil učit do školy?
Měl jsem mít neplacené volno do konce prosince. Ale vrátím se na žádost paní ředitelky v pondělí devatenáctého. 

Za vystoupení jste dostávali honoráře. Mohl byste z nich mít neplacené volno do konce školního roku?
Čtrnáct dnů bych z toho bez výplaty za práci ještě žít mohl (směje se). 

Říkáte, že pracujete na své taneční budoucnosti. Co tedy bude dál?
Co nejdříve založím v Kladně taneční školu. Hlavně pro děti a pro ženy latinu. Rád budu učit tančit manželské páry. V lednu začínáme! A mám už nabídku na taneční v Unhošti. Budoucnosti v tanci se neobávám.

Jan Murárik

 

dancejana

Jana, jak známo, tančila se zlomenou rukou

dancepoboji

Po boji...

dancepozvani

Pozvání na finále přijala známá kladenská osobnost Jaroslav Homolka


Počasí Kladno

Předpověď počasí