Ve Sletiši spal světový pianista

Sport Hotel Sletiště hostil v minulých dnech světové jméno vážné hudby Davida Symea (67). Klavírista je mezi koncertními mistry jednou z nejvíce uznávaných hvězd. V Praze odehrál koncert v rámci aktivity Nadace 66 Milana Nového (65) a v Kladně na doporučení bývalé hokejové hvězdy přespal i se svojí manželkou.

Milan Nový vás ubytoval v kladenském Sport Hotelu Sletiště. Byl jste s úrovní jeho služeb spokojený?
S manželkou jsme byli překvapení, jak rozsáhlé a krásné sportoviště v Kladně mají lidé k dispozici. Je to úchvatné. Manželku kromě jiného zaujala i horolezecká věž, protože ona lezení miluje. A já jako velký hokejový fanda jsem se ocitl ve městě hokejových legend. I když jsem od malička fanoušek Detroitu, protože jsem v tom městě vyrůstal, tak velmi ctím Jaromíra Jágra. V tomhle směru mě nemohlo potkat v Kladně nic hezčího, než že jsem spal v pokoji s číslem 68 (směje se). Hotel stále voní novotou a jeho personál zaslouží pochvalu. 

V současné době žijete v Irsku. Kdy jste naposledy navštívil zápas NHL?
Před deseti roky. Do té doby jsem byl pravidelným návštěvníkem domácích zápasů. Mým idolem býval Gordie Howe, pak jsme všichni uctívali Dominika Haška. To byla obrovská hvězda. 

Co vás zaujalo v Česku?
Zajímalo mě, jestli u vás na hokeji také házíte na led chobotnice jako u nás. Milan mi vysvětlil, že ne. Ale teď vážně, vaše země mě neustále přitahuje. Hrával jsem s Českou filharmonií na různých místech a Česko mám rád nejen prostřednictvím hudby. V Česku jsem asi podvacáté. Cítím, jak u vás lidé vážnou hudbu milují, a že jí rozumí. V posledních letech jezdím do Česka koncertovat také díky nadaci mého přítele Milana Nového. Mám s ním neskutečné zážitky, protože kamkoli tady u vás přijdeme a vysloví se jeho jméno, veškerá pozornost se strhne k němu (směje se). Jste holt zemí hudby i hokeje.

Kromě jiného jsme i zemí jedlíků. Zamlouvá se vám česká strava?
Miluju pivo, Plzeň a Budvar. Z jídla nikdy při návštěvě Česka nevynechám vaše párky. Ty jsou jedním slovem božské. 

Jan Murárik

daviddavid

David s Milanem Novým

daviddavida

Klavíristu potěšilo, že jej Milan Nový ubytoval v pokoji číslo 68

davidsyme

David Syme s manželkou Sussane, vyznavačkou horolezení. Paní obdivovala kladenskou lezeckou věž...


Počasí Kladno

Předpověď počasí