Vaše Kladno na cestách: Istanbul očima Jakuba Kubálka

Je skutečně svět daleko na východ od nás nebezpečný, plný válečné vřavy, atentátů či únosů? Je cestování do ,,krizových“ oblastí o ústa? Na otázky dá svou odpověď obchodní manažer Jakub Kubálek, toho času pracovně v Istanbulu.

Statistiky hovoří jasně - Čechům se oproti minulým létům do Turecka nechce. Obrázek země, alespoň tak jak je prezentován a jak jsem jej vnímal já, hovoří o městech plných imigrantů, nebezpečí skrývajícím se na ulicích v podobě teroristů, či politické nestabilitě. 

A věřte, že je to naprostý nesmysl a omyl. Ale pěkně popořadě. Syrského utečence jsem v Istanbulu nepotkal ani jednoho, na rozdíl od České republiky, kde už jsem takovou příležitost měl. Ale pravdou je, že Istanbul je specifická metropole a za jejími hranicemi bude utečenecká krize už výrazně znatelná.
Terorismus a nebezpečí v ulicích? Bezpečněji než v Istanbulu bych se necítil opravdu nikde. Samozřejmě je to důsledkem strašných událostí minulosti, ale pohybovat se nyní po městě bez neustálé kontroly policií, skenování bezpečnostními rámy a nespočtem dalších kontrol prostě nejde. Opravdu upřímně bych měl větší strach při procházce po večerní hlavní třídě v Kladně než při pohybu po Istanbulu.
A politická situace? Myslím, že nic nového. Turci vždy byli, jsou a budou horkokrevný národ. Mají to prostě v povaze, budou stále za cokoli demonstrovat a okázalým způsobem prezentovat své názory na veřejnosti. 

Sečteno a podtrženo, Istanbul i zbytek Turecka jsou podle mého názoru optimální konkurencí pro ostatní jihoevropské destinace. V mnohém je předčí a mají toho hodně co nabídnout. Kladeňáci, balte kufry a vzhůru do Turecka.

A kam se podíváme příště? Další zastávkou bude jordánský Ammán. Nechme se překvapit.

Jakub

cestabosporsky

Bosporský průliv, povinný snímek každého turisty

cestaturecka

Turecká klasika, aneb koření koupíte všude


Počasí Kladno

Předpověď počasí