Vaše Kladno na cestách: Co zaskočilo Jakuba Kubálka v Ammánu?

Jordánsko, jedna z nejstabilnějších zemí středního východu, není pro nás zrovna turistickou top destinací. A přitom toho má hodně co nabídnout. Od památek ukrytých po celé zemi, z nichž nejznámější je Petra na jihu země, až po Mrtvé moře. 

Právě tahle extrémně zasolená voda je lákadlem pro mnoho lidí, ale většina z nich má léčebné koupele v něm spojené se sousedním Izraelem. Přitom jordánská strana Mrtvého moře nabízí mnohem přívětivější prostředí a komfortnější podmínky pro návštěvníky.

Hlavní město Ammán je tradičním arabským ,,mraveništěm“. Stejná architektura kam se podíváte, jednotný barevný styl budov a všudypřítomný prach. Pro turisty tu toho moc k vidění také není. Zbytky historické citadely, amfiteátr, a to je v podstatě vše. Půl dne stačí k vidění všeho podstatného.

Asi jako v každé arabské zemi, tak i v Jordánsku platí, že jakmile kterýkoli z domácích zavětří turistu, tak se okamžitě cena všeho šplhá nad běžný standard. Prostě se vás budou snažit trochu ,,natáhnout“. Ale s tím toho moc udělat nejde, zvlášť při cestách v taxi apod. Vynalézavost místních v tomto ohledu nezná mezí. Ani my, připraveni na takový přístup, jsme nedomysleli vše. Při cestě taxíkem jsme si předem sjednali cenu jízdy a upozornili taxikáře na to, že nemáme místní měnu a platit budeme americkými dolary. Vybaveni povědomím o kurzu domácího dináru vůči dolaru jsme dojeli na místo určení. Konflikt přišel ale záhy, kdy místní taxikář, největší kouzelník v kurzovém přepočtu, na nás vybalil zhruba dvojnásobnou cenu. Po drobné slovní roztržce vedené ve zvýšeném tónu hlasu jsme poznali, že jsme na něj krátcí. A tak je to se vším a je dobré být na to připraven.

Arabské země blízkého východu se také vyznačují také tím, že zde jen tak běžně nekoupíte alkohol. Což pro nás, národ holdující alkoholu a především pivu, není zrovna příjemné. Nicméně, při troše hledání, se dají najít bary, kde pivo a alkohol prodávají. Ceny v nich jsou ale hodně vysoké. Další možností jsou specializované obchody s alkoholem, na které občas narazíte. My jsme také jeden objevili a jako správní Češi jsme si hned poručili pivo. Bez problémů nám ho prodali, ale problém nastal v zápětí, protože na veřejnosti se pít nesmí. A do hotelu jsme to měli daleko. Po chvíli přemlouvání jsme východisko našli. Místní Jordánec nás ukryl v útrobách svého obchodu a nejprve nervózně naznačoval  pijte rychle, pijte rychle, ale nakonec byl spokojený, že jsme si s ním popovídali a nabídli mu českou cigaretu. Od té doby jsme měli jordánského nejlepšího kamaráda.

Jordánsko je moc zajímavá a českými turisty příliš neobjevená země. V případě zájmu o koupání v Mrtvém moři je podle mého názoru lepší volbou než sousední Izrael. Naše pouť po Jordánsku končí a vzhůru dál do světa. Příští zastávkou bude Libanon.

Kuba Kubálek

ammadowto

Ammánský Downtown

ammanbeton

Beton a prach - Ammán 

ammanfantasti

Fantastický pohled na jordánskou metropoli

ammanmrtve

Mrtvé moře je super

ammanorisky

Oříšky a sladkosti se dají koupit všude

ammantrh

Trhy s ovocem a kořením v Ammánu

ammanvukrytu

V úkrytu obchodu s alkoholem


Počasí Kladno

Předpověď počasí