Narozeniny dnes slaví Antonín Bechyně, nejstarší bývalý hokejista Kladna

Je posledním žijícím pamětníkem první ligové sezony Kladna! Antonín Bechyně se dnes dožívá 97 roků!

Rodák z Lán a zároveň odchovanec tamního hokeje přišel na Kladno po vojenské základní službě, kterou strávil v pražském ATK. Kladenský hokej v roce 1951 skládal tým pro nejvyšší soutěž a Antonín Bechyně vynikal především rychlostí. Však také úspěšně na konci čtyřicátých roků závodil na vysoké úrovni v běhu na 400 metrů. Ve štafetě na stejné trati získal v dresu pražské Sparty mistrovský titul.
V Kladně ho zaměstnávala Poldovka v oddělení konstrukce a pro tréninky dostával úlevu. „Trénovalo se každý den od šesti do osmi, pak jsme šli do práce. Z Lán jsem vyjížděl krátce po čtvrté hodině ráno. Ligu jsme hráli většinou v neděli večer, do postele jsem se dostal pozdě v noci, ale pořád jsem ve stejný čas musel vstávat na trénink,“ říká vitální pán, jenž v současné době nejraději sleduje v televizi tenis a ve svém skleníku v Lánech pěstuje okurky. „Tenis jsem hrál naposled před sedmi roky a je mi líto, že už to nejde. Jinak se cítím zdráv,“ usmívá se bývalý výborný hokejista, který dokázal dát gól i tehdy silné Spartě!
„Škoda, že jsme z ligy hned spadli. Třeba bych ještě nějakou sezonu za Kladno přidal. Takhle mě přestalo bavit kvůli hokeji vstávat tak brzy a kariéru jsem dohrál v Lánech. Končil jsem v šestapadesáti,“ chlubí se.
Antonínovi přejeme dožití blízkého jubilea minimálně ve stejné vitalitě, v jaké jsme ho včera zastihly v Lánech.

Jan Murárik
ČB foto: archiv AB

bechhis
Antonín v dobách své hokejové kariéry

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí