Naivkové se nechávají okrádat prostřednictvím sociálních sítí. Nenechte se napálit!

Více než deset podvodů prošetřují v těchto dnech kladenští kriminalisté. Jedná se o případy, kdy „přátelé“ ze sociální sítě žádají uživatele o půjčku v řádu desítek korun (převážně se jedná o třicetikorunovou položku). Poté, co oslovený vyslyší prosbu a chce zaslat finanční obnos na účet žadatele, přesměruje se odkaz na falešné stránky.

Ty mají veškeré parametry jako běžný platební portál, který po občanech žádá zadání přihlašovacích údajů. Pokud poškozený tyto informace poskytne, jsou zaslány přímo do rukou pachatele. Z nich získá podvodník přihlašovací klíč k internetovému bankovnictví a s ním potom manipuluje podle své libosti. Může například zřídit kontokorentní účet a čerpat finance i do záporných částek. Škoda se v případech, které zatím kriminalisté zaevidovali, vyšplhala na téměř půl milionu korun. V případě dopadení pachatele mu za trestný čin podvodu hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

Jelikož se tato trestná činnost množí geometrickou řadu, policie upozorňujeme uživatele všech sociálních sítí, aby na tyto výzvy od svých přátel nereagovali a nepřicházeli tak o značné finanční prostředky. Šetření těchto trestných činů je velice složité a ve většině případů se peníze původnímu majiteli vrací velice obtížně.

Bohužel i v letošním roce policisté zaznamenali případ tohoto podvodu. V pátek 5. února oznámil na Obvodní oddělení Kladno – město pětadvacetiletý mladík, že ho jeho přítelkyně požádala prostřednictvím sociální sítě o poskytnutí půjčky ve výši 126 Kč. Poškozený využil linku ve zprávě, který ho přesměroval na falešné stránky expresního převodu peněz. Tam zadal svoje přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví a následně mu přišla autorizační sms zpráva s kódem, kterou přeposlal prostřednictvím sociální sítě na profil přítelkyně. Tu si přečetl zatím nezjištěný pachatel, který mu následně z účtu vybral částku 19 990 Kč. Případ je prošetřován jako trestný čin podvodu a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, za což pachateli hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

- red -


Počasí Kladno

Předpověď počasí