Osobnosti školních lavic – Jiří Novák, nejlepší evropský junior

Nemusejí čekat, až budou naplno hozeni do světa dospělých. I když chodí na základku či v Kladně studují, projevili se už nyní jako výrazné osobnosti. My vám je v seriále představujeme. Sportovní gymnázium vybralo Jiřího Nováka (16), evropskou špičku taekwonda.

Nedávno jsi na mistrovství Evropy získal dvě zlaté a dvě stříbrné medaile (viz foto). Kolik jsi jich za svou kariéru celkem nasbíral?
Za šest let závodění jsem získal něco přes sto třicet medailí. Mám je na zdi svého pokoje a je tam ještě hodně místa na další.

Jak si stojíš v evropském měřítku?
Pořád mám co zlepšovat, i když jsem letos získal ohodnocení nejúspěšnějšího evropského juniora. Ale jsem spokojený. 

A to jsem se tě chtěl zeptat, jestli máš v Kladně konkurenci…
V Kladně jsem s taekwondem začínal, ale abych se zlepšoval, musel jsem začít trénovat v Praze. V Česku je dost juniorů na podobné úrovni, takže konkurenci určitě mám. Češi patří k evropské špičce.

Vzhledem k tomu, co umíš, se aspoň nemusíš bát chodit večer po kladenských ulicích…
Já se na ně večer ani moc nedostanu. Mám totiž hodně tréninků i učení. Případný konflikt bych se snažil nejprve tomu dotyčnému rozmluvit. Naštěstí jsem nic takového řešit nemusel.

Co pro tebe znamená chodit na Sportovní gymnázium?
Škola je teď pro mě na prvním místě a musím říct, že jsem si vybral dobře. Gymnázium mi umožňuje studovat podle individuálního plánu. 

Jaké jsou tvoje plány?
Připravit se na zářijové mistrovství světa v Itálii a dopadnout na něm minimálně stejně jako na mistrovství Evropy. V životě plánuju vystudovat nějakou vysokou školu, a až jednou skončím s kariérou v seniorské reprezentaci, chci trénovat zájemce ve své tělocvičně.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí