Eliška Skarkeová: Mám rozpracovanou nebeskou bránu, kam všichni putujeme

Jejím životním posláním, alespoň ona to tak cítí i ctí, je hrát divadlo pro děti. S Elišku Skarkeovou rozenou Cvrčkovou jsme si povídali jak o divadle, tak o astrálních vjemech na zahradě rodinného domu v Chýni, kde se svou sestrou Štěpánkou pořádá výstavu jejich děl.

Nejen v Kladně je známé vaše Divadlo myšky Elišky. Jak dlouho se v divadelním světě pohybujete?
Na jeviště jsem poprvé vlezla v devíti letech. Bylo to v divadle Jiřího Wolkera a divadlu jsem od té doby věrná takřka čtyřicet roků. Vystudovala jsem pantomimu a tanec, a také výtvarnou školu.  V divadle pro děti jsem skloubila vše, co mě v životě baví (usmívá se). Tím, že pocházím z výtvarné i divadelní rodiny, tak si dokážu vyrábět loutky i malovat kulisy. Všechno dohromady přispělo ke vzniku vlastního divadélka.

Kde divadélko děti potažmo jejich rodiče najdou?
Kamenné není, je na strankách Divadélko Myšky Elišky a za každým, do školek, do škol s ním ráda přijedu. V současné době tvořím na zahradě našeho domu v Chýni letní scénu divadélka. Do konce léta tam mohou zájemci dojíždět.

Na té samé zahradě se tento víkend koná výstava vašich astrálních obrazů a díla vaší sestry. Co je na ní všechno k vidění?
Keramika mých sester, obrazy a především díla našeho tatínka Radoše Cvrčka, který byl slavným sochařem. Veškerou jeho tvorbu jsme zanechali tak, jak ji opustil.

Proč jste pro sebe zvolila astrální téma?
To je pocitová záležitost. Jsou na nich andělé, malí princové. Do obrazů zapojuji kombinovanou techniku, kterou jsem se naučila u štukatérů. Obrazy jsou proto plastické, jinak řečeno jde o plastickou strukturovanou sochu v obrazu.

Proč duchovno?
Láká mě to. Prožila jsem spoustu zážitků mezi nebem a zemí. Věřím v to, že my nejsme to hlavní, co na zemi je. Jsme vedeni někým, kdo je víc než my. Někdo tomu říká bůh, někdo příroda, jiný energie. Tohle já cítím.

Máte něco rozpracovaného v sobě či na plátně?
Jeden obraz čeká na dodělání tři roky. Jde o nebeskou bránu, kam všichni putujeme.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí