Slavný kladenský kaskadér Stránský se v nové úpravě megahitu Titanic uvidí ve 3D formátu

V kinech má premiéru velkofilm Titanic ve 3D formátu. Ve své 2D premiéře film lámal různé rekordy. Na jeho vzniku se také podílela parta českých kaskadérů v čele s Kladeňákem Leošem Stránským (54). Filmového veterána jsme si pozvali do redakce ke krátké vzpomínce na natáčení s režisérem Jamesem Cameronem a hereckými megastars Kate Winsletovou či Leonardem DiCapriem.

Překvapuje vás u Camerona, že posílá po pětadvaceti letech do kin Titanic ve 3D formátu?
Překvapuje mě, že se do toho vůbec pustil (usmívá se). Muselo být velice nákladné z kinofilmu převést film do digitálu a pak do formátu 3D. Půjdu se na výsledek podívat. Moc mě zajímá, jak teď vypadají speciální efekty. Na svou dobu totiž Cameron dělal nejlepší vizuální efekty na světě.

Nasměrujte čtenáře, kde v ději filmu mohou zahlédnout Leoše Stránského…
Ke konci filmu, než se potopí poslední část lodi, visí Kate Winsletová s DiCapriem za zábradlí a vedle ní, myslím vlevo, se zábradlí drží kníratý kuchař. Tak to jsem já. Vzápětí záď zajede do vody.

Třeba vám to v kině vyjde v novém formátu tak, že na sebe v hledišti dosáhnete…
(směje se) Myslí si, že se poznám jenom já sám. Hraju několik postav a málokdy mi je vidět do obličeje. Jako jeden z kaskadérů jsem například jeden z utopených pasažérů v podpalubí, nebo oficír, lodník, kuchař. Hraji asi dvacet různých osob, jednou mám knír, podruhé čepici, pak dlouhé vlasy, jsem plešatý… Scény jsme točili půl roku a nejsem dubl žádného herce.

Jak hluboko jste do moře se zádí lodi zajeli, a jakou měla voda teplotu?
Moc hluboko to nebylo a určitě byla voda pro nás teplejší, než ve které museli být skuteční pasažéři. Přitom ji do toho obrovského bazénu, kam filmový Titanic umístili, čerpali z nedalekého Atlantiku. Nedovedu si představit, že bych ve skutečnosti v té ledové vodě, jako někteří, přežil. Asi bych se utopil.

Kolik kaskadérů celkem se na filmu podílelo?
Zhruba stovka, z Česka nás tam bylo dvanáct.

Jak jste se k Titanicu z Čech dostali?
Po revoluci u nás natáčeli Angličané seriál Mládí Indiana Jonese. My jsme se jako čeští kaskadéři na tom podíleli a hlavní koordinátor kaskadérů z toho seriálu pak dělal koordinátora na Titanicu. Pamatoval si nás, věděl, že jsme dobří spolehliví, tak nás chtěl v tom týmu mít. Patřili jsme do nejužšího výběru kaskadérského týmu. To bylo zhruba čtyřicet kaskadérů. V té době jsem už mluvil docela obstojně anglicky, tak jsem tam pro něj dělal lídra naší party. S tím člověkem dělám dodnes.

Umíte plavat?
To byla podmínka (směje se). Přes měsíc jsme se na natáčení připravovali se speciálním výcvikem. Před Titanicem jsem dělal pár filmů, kde jsem se musel potápět, takže úplně do neznámého prostředí jsem nešel. Na místě jsme měli spoustu času si všechno natrénovat. Na všechno si zvyknout. Bez přípravy by nás do natáčení nepustili (směje se).

Který film ve své kaskadérské kariéře stavíte nejvýš?
Vysoko si cením Vertikálního limitu. Hrál jsem v něm horolezce, jednu z hlavních postav. Pak to jsou samozřejmě Bondovky. Dělal jsem tři. Ale pro mě není nic výš, než film Zachraňte vojína Ryana. Podílel jsem se v něm na většině velkých kaskadérských akcích, včetně známé scény se snajprem… 

Čeká vás i letos práce u filmu?
Zanedlouho letím pomáhat s detektivním seriálem na Island jako koordinátor kaskadérských scén. Větší práce u filmu už i kvůli věku tlumím. Ale když je něco menšího, jako teď Island, tak to rád vezmu. Hlavně letím pomoct kamarádům.

Jan Murárik

leostitanicmodel
Leoš Stránský obdivuje v redakci model Titanicu od Lega sestavený z 9090 dílů!

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí