Filip Jícha pokořil jako nejmladší Kladeňák La Manche

Minulou středu se poprvé v životě ponořil do vod La Manche, v pondělí se z Anglie vrátil a včera poskytl Vašemu Kladnu první rozhovor pro média. Pokořitelem kanálu je kladenský rodák Filip Jícha (19). Přes 60 kilometrů uplaval pod čtrnáct hodin.

Šel byste do toho znovu?
Ne! (směje se). Kanál už ne. Ale kdybych do toho měl jít znovu poprvé, tak ano.

Co vás odrazuje?
Nepředvídatelné povětrnostní podmínky. Byl jsem, myslím, připravený na ledacos, ale na takový rozdíl mezi teplotou vzduchu a vody ne. Vybral jsem si dobu, kdy je voda v kanálu nejteplejší, také měla kolem devatenácti stupňů, ale vzduch měl třináct a to mně vadilo. Navíc jsem musel plavat většinu hodin přes noc a než pořádně vyšlo slunce, celou dobu jsem se zimou klepal. Od toho mě ve vodě po nějaké době bolely břišní a stehenní svaly. Byl jsem zimou úplně stažený.

Napadlo vás vylézt ven na loď a vzdát to?
Každou půl hodinu jsem dostával z lodi najíst i napít a mezitím jsem si říkal, jestli to dokážu vydržet. Pak nastalo „krmení“ a já soustředil myšlenky jen na jídlo a pití. Tak takhle jsem vlastně doplaval do cíle (směje se). Jo a jednou jsem se smíchy málem začal topit. Na lodi byl můj táta a doprovod a přijímali vzkazy z domova od mých kamarádů. Jeden z nich byl, že je za mnou žralok. Mě to prostě v tu chvíli hrozně rozesmálo. Tam nic takového nehrozí. Maximálně můžete, hlavně v noci, kdy nevidíte ani metr před sebe, do něčeho narazit, protože v těch vodách je bordel, anebo narazíte z neopatrnosti do doprovodné lodi, což vás přinejmenším rozhodí. A také jsem se bál, abych se lodi neztratil. To se stalo několik týdnů přede mnou a nedávno toho plavce našli mrtvého někde u francouzského nebo belgického pobřeží... Neměl jsem ani problém s medúzami, s kterými jsem počítal. Nic až na zimu mě nevadilo.

Co jste jedl a pil?
Energetické drinky, jedl jsem různé gelové přípravky a táta mi před odjezdem do Anglie navařil litry hovězího vývaru. Servíroval mi ho z lodi v kelímku na dlouhé tyči teplý, což jsem v té zimě velmi ocenil. A moc mi chutnaly nakládané broskve a jahody. Dostával jsem je také v kelímku nakrájené na kousky. Při pití a jídle jsem se ve vodě otočil na záda, nohama jsem buď kopal kraulovým stylem, nebo stylem prsa. Vylézt z vody nesmíte!

Usínal jste?
Potřebu spát jsem neměl. Plaval jsem jenom z Anglie do Francie a ta cesta se bez spánku dá vydržet. Kdybych jako někteří ve Francii na pobřeží zamával a vrhl se zpátky do vody a zdolával kanál zpět do Anglie, možná bych usínal, nevím.

Někde jsem o vás četl, že se plavání na čas, nejen dálkovému, věnujete teprve od svých šestnácti let. Proč jste se na tenhle sport nedal dřív?
Protože jsem do té doby hrál a miloval tenis. Jenomže v pubertě mi lékaři kvůli zdravotním potížím se šlachami v noze doporučili s tím zatěžováním přestat, jinak by hrozily operace. Dal jsem se na plavání, což mi v tu chvíli dávalo smysl, a nikdy bych si nepomyslel, že ho budu mít radši než tenis... Teď mám před sebou různé cíle. Například zdolat sedm světových průlivů. To je výzva pro dálkové plavce a říká se tomu Ocean Seven, česky Sedmička oceánů. V bazénovém plavání mám cíl zdolat kraulem stovku pod minutu a zlepšit se v motýlku.

Radili vám v přípravě na La Manche odborníci?
Snažil jsem se sondovat u všech trenérů, co znám. Namátkou Jirka Landsmann z pražských USK, Michal Borek mi pomáhal se stylem, rady jsem bral od Kladeňáka Zdenka Martinec, který kanál přeplaval letos v létě přede mnou.

Cítíte se po přeplavání La Manche jinak než předtím?
To je zajímavé. Předtím jsem čekal, že mě to nějak změní, ale nic se neděje. Prostě jsem přeplaval La Manche a jsem v pohodě stejně, jako než jsem se do toho pustil. Ani fyzicky nejsem nijak zvlášť unavený. Byl jsem hned po přeplavání v takové pohodě, že jsme si s tátou prodloužili v Anglii pobyt a užili si to (usmívá se). Navíc to nebylo jen o mně. Za každý uplavaný kilometr jsem poslal dětskému domovu v Ledcích sto korun. Vyzval jsem před startem i veřejnost a celkem se na založený transparentní účet povedlo vybrat téměř padesát tisíc korun.

Doporučíte svým dětem tenis nebo plavání?
Doporučím jim, ať si vyberou, co sami budou chtít.

Jan Murárik
Foto: VK a archiv FJ

jichjazyk
V cíli se vynořil s vrstvou sole na jazyku...

jichvoda
Když vylezlo na oblohu slunce, byla to prý konečně pohoda...


Počasí Kladno

Předpověď počasí