Hvězda Ordinace Ivan Lupták přivezl na Kladno svůj perník a chystá se na Bouři

Kladenské vánoční trhy navštívila hvězda Ordinace v růžové zahradě. Představitel seriálové postavy lékaře se narodil na Kladně, žije v Praze a v těchto dnech zavítal do rodného města. S Ivanem Luptákem (37) jsme se potkali na náměstí Starosty Pavla, kde si chvíli hrál na správce půjčovny bruslí a nechával ochutnat svůj perník.

Zkoušíte na Kladně novou seriálovou postavu?
(směje se) Nezkouším, na Kladno jsem přijel za rodinou. S jedním ze svých bratrů jsem se potkal na kladenských vánočních trzích a přivezl jsem mu svůj perník.

Žijete v Praze. Tam jsou světoznámé vánoční trhy na Staroměstském náměstí. Těm se hned tak jiný vánoční trh nevyrovná. Dají se ale kladenské Vánoce na náměstí Starosty Pavla porovnat s jinými pražskými adventními trhy?
Porovnám je třeba s trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad, které jsou také krásné a s těmi se ty kladenské dají poměřit. Mně se Vánoční trhy na náměstí Starosty Pavla moc líbí. S kluzištěm mají dohromady zvláštní atmosféru a chutnají mi na nich některé dobroty. Třeba škvarkové placky z dolního stánku u pódia jsou výtečné. Všem je doporučuji!

Zabruslil jste si už na kluzišti?
Já nebruslím, neumím to, jsem spíše lyžař (usmívá se). Na bruslích bych se ztrapnil. Je dobře, že Kladno má přes vánoční svátky venkovní kluziště. Zařadilo se tím mezi moderní města.

Proč jste se dal na herectví, když vaši dva bratři jsou úspěšní hostinští?
To přišlo samo. Právě, že jsou hostinští, tak jsem chtěl dělat něco jiného a po maturitě v devatenácti jsem se rozhodl přihlásit se na DAMU. Předtím jsem o herectví vůbec nepřemýšlel. Sám jsem se taky divil, že mě vzali hned napoprvé... A vybral jsem si dobře.

Vystudoval jste před třinácti roky. Na jakou roli od té doby vzpomínáte nejraději?
Největší výzva a moc rád vzpomínám na monodrama, při kterém jsem byl hodinu a půl sám na jevišti. To jsem hrál asi pět roků.

Chystáte se na novou roli?
Na jaře má televize Nova točit nový seriál se slovenským názvem Búra, jako bouře.

Jste na volné noze. Chtěl byste si zahrát v kladenském divadle?
Zvážil bych nabídku na hezkou roli (usmívá se).

Jan Murárik

Recept na Luptákův perník
dva hrnky hladké mouky
kypřící prášek
hrnek cukru krupice
jedno vejce
hrnek mléka
půl hrnku oleje
jeden vanilkový cukr
dvě lžíce kakaa
jedno hrubě nastrouhané jablko
lžičku perníkového koření
čtyři lžíce Lotus topping

Vše se smíchá dohromady, vylije na pekáč a peče na 160 stupňů po dobu 20 až 30 minut.
Na téměř vychladlý perník namažeme marmeládu a vše přelijeme čokoládovou polevou.


Počasí Kladno

Předpověď počasí