Novoroční rozhovor s primátorem Milanem Volfem

Při jeho starostování a posléze primátorství se o Kladnu hovořilo v pozitivech daleko za jeho hranicemi. Do křesla představitele statutárního města se Milan Volf (52) vrátil po deseti letech a v současné době má za sebou jeden celý rok úřadování.

Jaký byl pro něj v porovnání s prvním rokem v roli starosty, co plánuje se svými kolegy v roce 2016 a jakou otázku má pro nového uměleckého šéfa divadla, které se konečně otevře veřejnosti? Na to odpovídal z pozice Tváře týdne.

Minulá Tvář týdne, ředitelka Dětského centra Hana Gabrielová, chválí rekonstruované náměstí Jana Masaryka a ptá se, jestli a kde bude město pokračovat v podobných proměnách Kladna?
Děkuji za otázku a zdravím paní ředitelku. V končícím roce 2015 jsme museli realizovat rekonstrukci a dostavbu kladenského divadla a dokončit velkou investici v Podprůhonu. Nemohli jsme se tedy i z finančních důvodů soustředit na další lokality ve městě v takové míře, jak by si Kladno zasloužilo. Nicméně rekonstrukcí náměstí Jana Masaryka úpravy v Rozdělově nekončí. Budeme pokračovat s úpravou přilehlých sídlištních parterů, změny se dočká náves ve starém Rozdělově, tedy náměstí Jana Opletala či Štefánikova ulice. V tomto roce zahájíme projekt „kontejnery pod zem“, zahloubení nádob pro komunální a separovaný odpad. Dokončujeme soutěž na dodavatele zastřešení tribuny na Sletišti, zahájili jsme úpravu Rabasovy ulice. Připravená je řada dalších projektů, vyjmenoval jsem proto ty, které mají nejblíže k realizaci.

Naznačte aspoň některé…
Například rekonstrukce „pergol“ a zkultivování ulice ČSA, řešení problematického parkování v centru města a plno dalších akcí. Máme připraveny podklady pro architektonickou soutěž na komplexní řešení pěší zóny od náměstí Svobody až po stávající autobusové nádraží a nového autobusového terminálu včetně parkoviště. Dalším cílem je zlepšit život pro seniory včetně jízdného za korunu, stejně tak pro školáky a středoškoláky.

Věnovat se musíte také kladenskému fenoménu, lednímu hokeji. Věříte, že se problémy kolem něj letos vyřeší, nebo ho zahubí?
Kladenský hokej má devadesátiletou tradici. Byl tady, je tady a bude tady. To není o tom, jestli věřím, nebo nevěřím. Hokej v Kladně zůstane.

Poslední roky byly ve znamení evropských dotací, jaká je situace nyní?
Aktuálně jsou vypsané zcela nové dotační tituly. „Tvrdé tituly“ typu rekonstrukce komunikací či úpravy sportovišť mezi nimi vůbec nejsou. Řadu výzev ale ještě budou vypisovat jednotlivá ministerstva. Naší snahou je zapojit se do evropských dotací, ovšem prioritou jsou samotné projekty a jejich prospěšnost pro Kladno. Nemůžeme pokračovat ve snaze, že si za každou cenu chceme sáhnout na dotaci jen proto, abychom získali peníze bez ohledu na jejich racionální využití.

Hodně se na konci loňského roku hovořilo o divadle a o personálních změnách v něm. Je už „po bouři“?
Osobně to jako bouři nevidím. Z mého pohledu ale byl nutný personální zásah, protože se divadlo pod vedením bývalého uměleckého šéfa odklánělo od kladenského diváka, důležité pro něj bylo pouze hodnocení uměleckých kritiků. Stále prázdnější hlediště bylo špatně, chceme se nyní vrátit do doby, kdy bylo divadlo vyprodané. Jako velký posun vnímám angažování Jaroslava Slánského, který byl jedním z herců v době velkého boomu kladenského divadla. Tak trochu se nyní, navíc bohatší o řadu profesních zkušeností, vrací na místo činu, staví herecký soubor a nový dramaturgický plán. Ostatně, proč bych měl já hovořit o divadle, na konci každého vašeho rozhovoru si jeho respondent vybírá dalšího „hosta“. Navrhuji proto, že by jím mohl být právě Jaroslav Slánský. S ním jsem už probral asi všechny otázky týkající se divadla, přesto bych se ho rád touto cestou na něco ještě zeptal: „Pozice uměleckého šéfa divadla není jednoduchá a znamená spoustu práce. Pamatuji si vás ale jako výborného herce, proto se musím zeptat, zda vás uvidím i na jevišti v některé z nových her?“

Jaký je rozdíl mezi vaším prvním rokem starostování a opětovným prvním rokem primátorství?
V době, kdy jsem byl starostou, se v komunální politice pohybovali lidé, kteří chtěli Kladnu pomoci, měli civilní zaměstnání a brali své angažování jako službu městu. Dnes se politické spektrum zcela změnilo, je v něm řada lidí, kteří zde hledají obživu, aniž by ovšem cokoliv městu přinášeli. Předstírají, že se moudře tváří, kritizují, navíc zpoza rohu či z ústraní. Jejich cíl je často jediný, hledají a přemýšlí, jak se dostat k teplému místečku. Je to zcela nový prvek v komunální politice, netýká se zdaleka pouze Kladna. Mrzí mě to, nicméně právě Volba pro Kladno přivedla do komunální politiky osobnosti, které chtějí městu něco dát, pro ně není město zdrojem příjmu. Spolu s mými kolegy chci s tímto negativním trendem nadále bojovat, aby se situace v komunální politice zlepšila. Negativně pociťuji i fakt, že v době, kdy jsem působil na radnici před léty, byl samotný úřad více profesionální, erudovanější a výkonnější. To bych chtěl nyní změnit a zlepšit úroveň úředníků, byť chápu, že se to nedá udělat pouhým mávnutím čarovného proutku.

- red -

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí